Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 21:00
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 2% – Ανησυχίες για διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 2% – Ανησυχίες για διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο
Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 2%, καθώς αυξάνονται οι πυραυλικές επιθέσεις του Χούθι της Υεμένες σε πλοία που διέρχονται της Ερυθράς Θάλασσας, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή διακοπή του θαλάσσιου εμπορίου. 

Πλοίο νορβηγικών συμφερόντων δέχθηκε σήμερα επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και ο κορυφαίος πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ γνωστοποίησε ότι έχει διακόψει τις διελεύσεις της από την περιοχή αυτή. Επίσης, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι θα αποφύγουν αυτό το πέρασμα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,6% στα 78,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού διαμορφώθηκε στα 73,25 δολάρια με άνοδ περίπου 2%. 

Και οι δύο τιμές παρουσίασαν μικρά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επτά εβδομάδες απωλειών, παρότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τις προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

«Η απόφαση της ΒΡ να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει αυξήσει τις ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου. Η επαναχάραξη δρομολογίων των τάνκερ σημαίνει αύξηση του κόστους και αύξηση της χρονικής διάρκειας των ταξιδίων, επομένως θα δούμε λιγότερα βαρέλια να φθάνουν στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε ο Τιμ Έβανς, ανεξάρτητος αναλυτής της Evans. 

Περίπου το 15% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γίνεται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που είναι ο πιο σύντομος δρόμος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. 

Στήριξη στις τιμές πετρελαίου προσέφερε και η απόφαση της Ρωσίας την Κυριακή να αυξήσει τις μειώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της το Δεκέμβριο κατά 50.000 βαρέλια ή και περισσότερο, πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς οι κορυφαίοι εξαγωγοί πετρελαίου προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές. 

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Joint Organizations Data Initiative showed.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News