Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό πέντε μηνών, παρά τις μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό πέντε μηνών, παρά τις μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι ότι οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του καρτέλ και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το brent υποχώρησε έως και 4% στα 74,11 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Αντίστοιχα, η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε 4,1% στα 69,33 δολάρια το βαρέλι.

Οι μειώσεις σηματοδοτούν ένα πενθήμερο σερί απωλειών για τις παγκόσμιες τιμές του αργού, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ηγήθηκαν του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα στην επέκταση των υφιστάμενων εθελοντικών περικοπών και στην προσθήκη νέων μειώσεων από άλλα μέλη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών πετρελαίου. 

Ωστόσο, ο εθελοντικός χαρακτήρας των περικοπών, οι οποίες είναι εκτός των κανονικών στόχων ποσοστώσεων του ομίλου, έχει κάνει δύσπιστους πολλούς traders. «Η αγορά αρχίζει να τιμολογείται με την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να μην παραμείνει πλέον συνεκτικός και να μην εφαρμόσει αυτές τις περικοπές», δήλωσε ο Μάρτιν Ρατς, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Morgan Stanley.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δίνουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία που έχει πληγεί από την επιβράδυνση στην Κίνα και τα υψηλά επιτόκια στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

Η αποτυχία του καρτέλ να οδηγήσει την αγορά υψηλότερα αποτελεί θετική εξέλιξη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και έχει καταστήσει τη μείωση των τιμών της βενζίνης και τον περιορισμό του πληθωρισμού βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου δεν θα θέλουν να δουν τις τιμές να υποχωρούν πολύ περισσότερο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τετάρτη το κορυφαίο μέλος του ΟΠΕΚ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν γίνει βασικός αγωγός για το ρωσικό εμπόριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επενδυτές δεν είχαν πειστεί ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ, μερικά από τα οποία φοβούνταν πως θα χάσουν μερίδιο αγοράς, ήταν ενωμένα στην επιθυμία τους να περιορίσουν την προσφορά και επεσήμαναν ότι οι περισσότερες από τις περικοπές ήταν επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων.

Τα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας, αντιτάχθηκαν στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους.

«Όταν ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύει να χάσει μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Ρατς της Morgan Stanley. «Πολλές χώρες του ΟΠΕΚ επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τους πόρους τους».

Οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω το απόγευμα της Τετάρτης, αφού τα εβδομαδιαία αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η ζήτηση ήταν επίσης σχετικά εξασθενημένη.

Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ εάν οι τιμές δεν ανακάμψουν.

«Υπήρξε ισχυρή αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ φέτος – ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Αν αυτό συνεχιστεί το επόμενο έτος, τότε φυσικά είναι μια πρόκληση για τον ΟΠΕΚ+. Αναμένω να ανακοινωθούν περισσότερες περικοπές».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Ο ΟΠΕΚ+ στο επίκεντρο της επίσκεψής του στις χώρες του Κόλπου

Σαουδική Αραβία: Οι περικοπές μπορεί να συνεχιστούν και το Μάρτιο εάν χρειαστεί

Η ώρα της κρίσης για την πετρελαϊκή βιομηχανία: Οι δύο συστάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News