Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 14:38
BUSINESS & FINANCE

Συνεδρίαση OPEC+: Η προειδοποίηση του Ριάντ, η κόντρα με τη Ρωσία και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Οι υπουργοί των χωρών μελών του OPEC+ συνεδριάζουν αυτό το σαββατοκύριακο στη Βιέννη

Συνεδρίαση OPEC+: Η προειδοποίηση του Ριάντ, η κόντρα με τη Ρωσία και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιούν αυτό το σαββατοκύριακο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC+ προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το πως θα διαμορφωθεί η παραγωγή πετρελαίου εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων ως προς την προσφορά και ζήτηση του «μαύρου χρυσού» και ευρύτερων μακροοικονομικών ανησυχιών. 

Μετά από συνεδριάσεις εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμμαχία επιστρέφει στις διαζώσης συνεδριάσεις και θα συγκεντρωθεί στη Βιέννη στις 4 Ιουνίου. Μια ξεχωριστή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου, κατά την οποία θεωρείται απίθανο να παρθεί κάποια απόφαση σχετικά με την παραγωγή.

Οι υπουργοί των χωρών μελών του OPEC+ είναι αντιμέτωποι με μια αγορά πετρελαίου που συγκλονίζεται από την αστάθεια της προσφοράς, την αβεβαιότητα της ζήτησης και την προοπτική της ύφεσης, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση στις μεταφορές. Από τον Οκτώβριο, ο OPEC+, αποτελούμενος από 23 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, ο λόγος των οποίων έχει βαρύνουσα σημασία, μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη χαμηλότερη ζήτηση. Ορισμένα μέλη, επίσης, ανακοίνωσαν πρόσθετες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο.

Η προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της προειδοποίησης κατά των κερδοσκόπων που απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ζητώντας ουσιαστικά περαιτέρω μείωση στην παραγωγή. Απευθυνόμενος σε όσους στοιχηματίζουν στην πτώση του πετρελαίου, είπε: «Τους συμβουλεύω ότι θα πονέσουν. Πόνεσαν τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης του πόκερ … αλλά θα τους έλεγα απλώς, προσέξτε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε ότι δεν περίμενει κάποιες περαιτέρω κινήσεις από τη συνάντηση του OPEC+, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν ως υποβάθμιση της προοπτικήςμιας μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Σαουδ. Αραβία εμφανίζεται απογοητευμένη από τη στάση της Ρωσίας να μην τηρεί τις συμφωνίεςγια μείωση της παραγωγής, όπως έχει δεσμευτεί, φρενάροντας τις προσπάθειές της να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου στο επιθυμητό για αυτούς επίπεδο των 80-81 δολ. ανά βαρέλι.

Οι δύο χώρες εμφανίζονται ενωμένες τα τελευταία χρόνια στη δημόσια στάση τους μετά τη διαμάχη του Μαρτίου 2020 που οδήγησε στη διάλυση της πετρελαϊκής τους συνεργασίας για ένα μήνα και σε πόλεμο τιμών που ακολούθησε.

Προκειμένου να αποφύγουν μια νέα δημόσια ρήξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan al-Saud και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Κέιπ Τάουν.

Οι δυο τους ανανθεώρησαν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και εξέτασαν «τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξής τους σε όλους τους τομείς, εκτός από τη συζήτηση για την εδραίωση διμερών και πολυμερών δράσεων», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα του OPEC+

Δύο εκπρόσωποι του OPEC+, οι οποίοι δεν ήθελαν να κατονομαστούν, είπαν στο CNBC ότι είναι απίθανο να υπάρξει περαιτέρω μείωση της παραγωγής αυτό το σαββατοκύριακο. Κάποιος ανέφερε ότι το καθεστώς αυτό θα συνεχιστεί εκτός και αν η ζήτηση παραμείνει χαμηλή στην Κίνα – όπου η ανάκαμψη είναι μικρότερη των προσδοκιών μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο OPEC+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αυτό το σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ανέφεραν σε σημείωμά τους την Τετάρτη ότι βλέπουν μια «μεγάλη πιθανότητα 35%» για περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι «σαφώς κάτω από την εκτίμησή μας για τα 80-85 δολάρια/βαρέλι για την πώληση του ΟΠΕΚ. Η πολύ χαμηλή τοποθέτηση, η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας να μην αφήσει ελεύθερους τους κερδοσκόπους και η απόφαση να συναντηθούν προσωπικά υποδηλώνουν επίσης ότι πιθανότατα θα συζητηθούν βαθύτερες περικοπές».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία: Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους

IEA: Η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από ένα αυστηρό πλαφόν στην τιμή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News