Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους

Σαουδική Αραβία: Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν διαμήνυσε στους κερδοσκόπους της αγοράς να «προσέχουν», επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν πόνο στο μέλλον.

«Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά, ήρθαν για να μείνουν. Συνεχίζω να τους συμβουλεύω ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ… αλλά απλά θα τους έλεγα, προσέξτε», είπε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ με επίκεντρο την ενέργεια στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν τους κερδοσκόπους των τιμών που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν κάνοντας προβλέψεις για τις αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή του ΟΠΕΚ+, που θα συνεδριάσει στις 4 Ιουνίου.

Προσφάτως, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ + εθελοντικά – και ανεξάρτητα από την ευρύτερη στρατηγική του καρτέλ – ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η κίνηση ενίσχυσε για λίγο τις τιμές, οι οποίες όμως έκτοτε απώλεσαν τα κέρδη. 

Ο ΟΠΕΚ+ υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις τιμές, δεδομένων των ανησυχιών για την παγκόσμια κατανάλωση. 

«Εμείς, ως ΟΠΕΚ+, κατηγορηθήκαμε τον Οκτώβριο, κατηγορηθήκαμε τον Απρίλιο. Ποιος έχει τους σωστούς αριθμούς; Ποιος μέτρησε την κατάσταση με πολύ πιο υπεύθυνο τρόπο και πιο προσεκτικό;» είπε ο Αμπντουλαζίζ.

«Νομίζω ότι τους τελευταίους έξι-επτά μήνες αποδείξαμε ότι είμαστε υπεύθυνος ρυθμιστής της αγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αγορά παρουσιάζει συνεχή αστάθεια και απαιτεί από τον OPEC+ να παραμείνει σε προληπτική δράση. 

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των εθελοντικών περικοπών του Απριλίου, οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί λόγω της τραπεζικής αναταραχής, των σημάτων ύφεσης και της βραδύτερης του αναμενομένου ζήτησης από το Πεκίνο, το μεγαλύτερο εισαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Οι παρατηρητές της αγοράς αμφισβητούν τώρα εάν ο ΟΠΕΚ+ θα κινηθεί τον Ιούνιο προς μια νέα πτώση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές, παρότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), προβλέπει μεγάλη συρρίκνωση της προσφοράς τους επόμενους μήνες.

«Η τρέχουσα απαισιοδοξία της αγοράς… έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυστηρότερες ισορροπίες της αγοράς που αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», ανέφερε η IEA στην τελευταία της έκθεση.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, είπε ωστόσο ότι μια πιθανή – αν και απίθανο σενάριο – χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου.

Μάλιστα, αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την τιμή του brent κατά 10 δολάρια το βαρέλι στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένων των υψηλότερων από τον αναμενόμενο όγκου αργού πετρελαίου και των φόβων για ύφεση.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους από την αβεβαιότητα της αγοράς, μαζί με την προοδευτική εξάντληση της πλεονάζουσας ικανότητας στις χώρες παραγωγής – ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να υποστηρίξει υψηλότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εκτός από τις δαπάνες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη μέρα πτώσης για το πετρέλαιο – Το βλέμμα στραμμένο στο όριο χρέους

IEA: Η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από ένα αυστηρό πλαφόν στην τιμή του

Πούτιν: Απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News