Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετρέλαιο ανακάμπτει καθώς οι υποδείξεις για περιορισμένες προμήθειες αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Το πετρέλαιο ανακάμπτει καθώς οι υποδείξεις για περιορισμένες προμήθειες αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Το πετρέλαιο ανέκαμψε εν μέσω ενδείξεων για περιορισμό των προμηθειών στην αγορά, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η ζήτηση εξασθενεί.

Το WTI ανέβηκε πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, κερδίζοντας παράλληλα με τις ευρύτερες αγορές μετοχών, μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε το αργό να κυμαίνεται σε ένα εύρος 13 δολαρίων ανά βαρέλι. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να κινείται πτωτικά για τρίτη εβδομάδα -τη μεγαλύτερη διάρκεια απωλειών φέτος- εν μέσω αστάθειας μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και φόβων ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση. 

Τα σημάδια ενίσχυσης της αγοράς πετρελαίου υποδηλώνουν ότι το selloff αυτής της εβδομάδας -το οποίο περιελάμβανε μια σύντομη, δραματική πτώση στο χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από το 2021 την Πέμπτη- μπορεί να ήταν υπερβολικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά ήταν στην πραγματικότητα αρκετά σφιχτή.

«Υπάρχει καλός λόγος να είμαστε αισιόδοξοι -το πρόβλημα είναι ότι οι έμποροι πετρελαίου είναι μια άστατη ομάδα», δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της PVM Oil Associates Ltd. «Θα είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ, η ισχνή προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ και η εποικοδομητική εικόνα της ζήτησης στην Κίνα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο». 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 11% φέτος, γεγονός που δείχνει ότι το σχέδιο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς με τη μείωση της παραγωγής από αυτόν τον μήνα δεν έχει ακόμη αποδώσει. Οι απώλειες έχουν προκληθεί από τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, γεγονός που ενδεχομένως να πλήξει τη ζήτηση ενέργειας.

Το πετρέλαιο ανακάμπτει καθώς οι υποδείξεις για περιορισμένες προμήθειες αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση-1

 

Το WTI Ιουνίου σημείωσε άνοδο 2,76 δολάρια στα 71,32 δολάρια το βαρέλι στις 11:11 π.μ. στη Νέα Υόρκη.

Το Brent Ιουλίου κέρδισε 2,80 δολάρια το βαρέλι στα 75,30 δολάρια το βαρέλι.

Στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία που θα επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου μέσω της χώρας σχεδόν μισού εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν έχει σταματήσει τις μεταφορές από το λιμάνι του Ceyhan από τα τέλη Μαρτίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

Ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου – Η αγορά στρέφει την προσοχή στη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News