Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 13:41
BUSINESS & FINANCE

CNBC: Περιπλέκεται το έργο των κεντρικών τραπεζών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Αναμένεται αύξηση των τιμών του πετρελαίου και επιπλέον επιβάρυνση του πληθωρισμού

CNBC: Περιπλέκεται το έργο των κεντρικών τραπεζών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Επιβαρύνεται επιπλέον η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό λόγω της απόφασης των μελών του ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή και η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες προθέσεις της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές ενδείκνυνται αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΠΕΚ+ για τις περικοπές της παραγωγής του, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή οδηγούν σε μικρότερη προσφορά, προκαλώντας υψηλότερες τιμές στην αντλία στις χώρες εισαγωγής, γεγονός που στη συνέχεια αυξάνει τα μεγέθη του ονομαστικού πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προθεσμιακές τιμές του Brent παραδόσεως Ιουνίου εκτοξεύτηκαν κατά 88,73 δολάρια το βαρέλι από 84,33 την Παρασκευή, ενώ κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν για αύξηση στα 100 δολάρια.  

Πετρέλαιο και πληθωρισμός

«Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Victor Ponsford της Rystad Energy σε σημείωμά του.

«Αλλά οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην αποκλίνουν από την πορεία της επιβράδυνσης της αύξησης του δανεισμού, καθώς οι απόψεις τους διαμορφώνονται κυρίως από τα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου όσο τα βασικά δεδομένα», εκτιμά ο Tamas Varga της PVM.

Οι ΗΠΑ μπορούν να επιχειρήσουν να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις τιμών απελευθερώνοντας περαιτέρω όγκους από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους, ενώ ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+ αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβαρύνει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού εμποδίζοντας την παγκόσμια πρόσβαση στη Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ τα έθνη της ΕΕ επίσης απέχουν από ρωσικές αγορές από αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Η τραπεζική κρίση και οι τιμές του πετρελαίου

Μια άλλη πηγή του ΟΠΕΚ+ ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τον συντονισμό περαιτέρω περικοπών προέκυψαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας επειδή η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα κλώνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πιο ιστορικά ασταθή περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είχαν εκφράσει προηγουμένως την εκτίμηση ότι ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου από την τραπεζική αναταραχή θα είναι βραχύβιος.

«Αυτό που συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν είχε να κάνει με πετρελαϊκούς παράγοντες, είχε να κάνει με την τραπεζική κρίση και τους φόβους που φέρνει μαζί της. Είχαμε επίσης μια τεράστια, τεράστια αύξηση στην αγορά short, και αυτό είναι κάτι που ο ΟΠΕΚ θέλει πολύ να ξεπεράσει», είπε στο CNBC η Amrita Sen.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ράλι έως και 8% μετά την απόφαση-έκπληξη του ΟΠΕΚ+

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανακοίνωσε ο OPEC+ – Για μη συνετή κίνηση μιλάνε οι ΗΠΑ

Ο Μαρξ προέβλεψε ένα ιδιαίτερο είδος νομισματικής κρίσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News