Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 08:15
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Ράλι έως και 8% μετά την απόφαση-έκπληξη του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Ράλι έως και 8% μετά την απόφαση-έκπληξη του ΟΠΕΚ+

Ράλι έως και 8% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στο άνοιγμα της εβδομάδας, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περικοπές στην παραγωγή αργού.

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε έως και 8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή κίνηση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, στα 79,81 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να κάνουν από τον επόμενο μήνα περικοπές στην παραγωγή, που θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια. Οι traders περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή.

Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου για το 2023 και το 2024.

«Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές», δήλωσε στο Bloomberg ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι «σίγουρα έχει αυξηθεί».

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανακοίνωσε ο OPEC+ – Για μη συνετή κίνηση μιλάνε οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News