Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 11:04
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος ενόψει της συνεδρίασης ΟΠΕΚ – Τέλος στην πτώση του καλοκαιριού;

Πετρέλαιο: Άνοδος ενόψει της συνεδρίασης ΟΠΕΚ – Τέλος στην πτώση του καλοκαιριού;

Με μεγάλη άνοδο ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην αγορά πετρελαίου, καθώς μέσα στο σαββατοκύριακο διέρρευσε πως ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τη μείωση της παραγωγή κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Ενόψει της συνεδρίασης της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών αυτή την Τετάρτη, το Brent καταγράφει άνοδο 3,62% στα 88,22 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 3,69% στα 82,42 δολάρια γύρω στις 11 ώρα Ελλάδος. Στην περίπτωση που οι πετρελαιοπαραγωγοί επικυρώσουν την απόφαση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει πραγματοποιηθεί από την περίοδο των lockdowns. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το πετρέλαιο παρουσίαζε γενικά μεγάλη διολίσθηση, καθώς στην αγορά επικρατούσαν ανησυχίες περί ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και μείωσης της πετρελαϊκής ζήτησης. Εάν όμως η ομάδα προχωρήσει σε τόσο μεγάλη μείωση της παραγωγής, τότε θα είναι επαρκής, ώστε να θέσει όριο στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στις οποίες ο πληθωρισμός πυροδοτείται ιδίως από τις τιμές της ενέργειας, είναι πιθανό να ασκήσουν δριμεία κριτική εναντίον μίας τέτοιας απόφασης. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Μείωση παραγωγής άνω του 1 εκατ. βαρελιών εξετάζει ο ΟΠΕΚ+

Προσεχώς: Εμπάργκο στο πετρέλαιο και ο «θάνατος» ευρωπαϊκών επαρχιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News