Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής πετρελαίου από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατέληξε η σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, καθώς η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών προσπαθεί να συγκρατήσει την διολίσθηση των τιμών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η μείωση θα λάβει χώρα αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Παρότι πρόκειται για σημαντική μείωση της παραγωγής, η πραγματική συρρίκνωση αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη, αφού οι πετρελαιοπαραγωγοί ήδη αδυνατούν να φτάσουν τους στόχους που τέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η πραγματική μείωση θα είναι της τάξης των 800.000 βαρελιών την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση εκτιμάται πως θα προκαλέσει τριγμούς στη διεθνή οικονομία, η οποία πλήττεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Επίσης, με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ διαφωνούν οι ΗΠΑ και εξετάζουν ήδη πιθανές εναλλακτικές, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις τιμές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως θα πιθανά σενάρια που τέθηκαν στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης ήταν μείωση 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα ή 1,5 εκατ. ή 1 εκατ., καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί ήδη παράγουν λιγότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί σήμερα. Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική και οι χώρες πρόκειται να «λάβουν τη σωστή απόφαση», όπως δήλωσε σχετικά σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail al- Mazrouei. Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι γνωστό στον ΟΠΕΚ+ ότι η ύφεση επηρεάζει την προμήθεια πετρελαίου και τη ζήτηση.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης, το Brent ανεβαίνει κατά περίπου 0,19% στα 91,97 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, λίγο πριν τις 6 ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,13% περίπου στα 86,41 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές ανέβαιναν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ενόψει της συνεδρίασης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συμφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις – Τι ζήτησε η Ελλάδα

Bloomberg: Μείωση παραγωγής άνω του 1 εκατ. βαρελιών εξετάζει ο ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News