Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικοί τριγμοί στο πετρέλαιο: Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου έτους

Τραπεζικοί τριγμοί στο πετρέλαιο: Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου έτους

Μία από τις πιο θυελλώδεις εβδομάδες των τελευταίων ετών για την πετρελαϊκή αγορά πλησιάζει στο τέλος της, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 10% από τη Δευτέρα. Η τραπεζική ταραχή που ακολούθησε την κατάρρευση των αμερικανικών SVB και Signature άφησε έντονο αποτύπωμα στην αγορά, παρότι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας για τη στήριξη της Credit Suisse έδωσε μια προσωρινή ανάσα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, το Brent γύρω στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος υποχωρεί κατά 2,7% στα 72,68 δολάρια, ενώ απώλειες της τάξης του 2,8% στα 66,4 δολάρια το βαρέλι εμφανίζει και το αμερικανικό αργό. Οι τιμές αυτές προσεγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας, οι τιμές κατέγραφαν περιορισμένες διακυμάνσεις, όσοι οι αναλυτές αξιολογούσαν αφενός την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, αφετέρου τις προοπτικές για διεθνή ύφεση.

Παράλληλα, όμως, επικρατούν ανησυχίες ότι η διολίσθηση θα συνεχιστεί. Εξ ου και στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας αυτή την εβδομάδα – δύο βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών και μελών του ΟΠΕΚ+ – δόθηκε σήμα για πιθανή παρέμβαση, στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτώση. Ειδικότερα, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να «προωθήσει ισορροπία και σταθερότητα στην αγορά».

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική FGE, ο ΟΠΕΚ+ κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις και θα παρέμβει μόνο εφόσον το Brent υποχωρήσει υπό των 70 δολαρίων το βαρέλι για παρατεταμένο διάστημα. Από την πλευρά της η Energy Aspects δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ+ θα περιμένει να επανέλθει η ηρεμία στην αγορά, προτού αποφασίσει εάν θα παρέμβει. Σημειώνεται πως η αρμόδια επιτροπή που χαράσσει την πολιτική του ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει ξανά στις 3 Απριλίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα της Exxon προς την Ευρώπη: Μην παίζετε με τις πετρελαϊκές

Πράσινο φως για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

O ΟΠΕΚ ανακτά τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News