Business & Finance Κυριακή 2/04/2023, 18:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανακοίνωσε ο OPEC+ – Για μη συνετή κίνηση μιλάνε οι ΗΠΑ

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανακοίνωσε ο OPEC+ – Για μη συνετή κίνηση μιλάνε οι ΗΠΑ

[upd 21:30] Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου που θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, περιορίζοντας την προσφορά από τον Μάιο, παρά την ανάκαμψη των τιμών από τα χαμηλά 15 μηνών, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει άμεση άνοδο των τιμών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν μη σκόπιμη.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε του καρτέλ, δηλώνοντας ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εθελοντική περικοπή του βασιλείου ήταν ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπούσε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

Τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και η Αλγερία, ακολούθησαν το παράδειγμά της, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφαρμόζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023. 

Ειδικότερα, τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά 144.000 bpd, το Κουβέιτ ανακοίνωσε μείωση κατά 128.000 bpd, ενώ το Ιράκ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 211.000 bpd και το Ομάν ανακοίνωσε μείωση κατά 40.000 bpd. Η Αλγερία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 48.000 bpd, ενώ το Καζακστάν θα μειώσει την παραγωγή του κατά 78.000 bpd.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα θα παρατείνει την εθελοντική μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2023.

«Ενεργώντας ως υπεύθυνος συμμετέχων στην αγορά και ως προληπτικό μέτρο κατά της περαιτέρω αστάθειας της αγοράς, η Ρωσική Ομοσπονδία θα εφαρμόσει εθελοντική μείωση κατά 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2023, από το μέσο επίπεδο παραγωγής, όπως εκτιμάται από τις δευτερογενείς πηγές για τον μήνα Φεβρουάριο», ανέφερε ο Novak.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πλέον παρατείνει δύο φορές τη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Novak, ο οποίος είχε δηλώσει στις 10 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd τον Μάρτιο. Στις 21 Μαρτίου, δήλωσε ότι η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στις 24 Μαρτίου, ο Novak δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη του στοχευόμενου επιπέδου παραγωγής, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν 9,5 εκατομμύρια bpd.

Αυτό σημαίνει ότι, αρχής γενομένης από τον Μάιο, θα υπάρχει περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο αργό που θα ρέει στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. 

Με τις δεσμεύσεις αυτές, ο συνολικός όγκος των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, ανέρχεται σε 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που αντιστοιχούν στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η εξέλιξη της Κυριακής έρχεται μία ημέρα πριν από την διαδικτυακή συνεδρίαση των επικεφαλής του ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, και η οποία αναμενόταν να επιμείνει στις περικοπές των 2 εκατομμυρίων bpd που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2023.

Οι τιμές του πετρελαίου LCOc1 τον περασμένο μήνα υποχώρησαν προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι η παγκόσμια τραπεζική κρίση θα πλήξει τη ζήτηση. Παρόλα αυτά, δεν αναμενόταν περαιτέρω δράση από τον ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς, αφού πηγές υποβάθμισαν αυτή την προοπτική και το αργό ανέκαμψε προς τα 80 δολάρια.

Οι τελευταίες μειώσεις θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Pickering Energy Partners, ενώ ο χρηματιστής πετρελαίου PVM δήλωσε ότι αναμένει άμεσο άλμα μόλις ξεκινήσουν οι συναλλαγές μετά το Σαββατοκύριακο.

«Περιμένω ότι η αγορά θα ανοίξει αρκετά δολάρια υψηλότερα… ενδεχομένως και 3 δολάρια», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM. «Το επόμενο βήμα θα είναι σίγουρα ανοδικό».

Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd. Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η εθελοντική μείωση του βασιλείου ήταν ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπούσε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

«Ο ΟΠΕΚ λαμβάνει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης της ζήτησης», δήλωσε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια της Energy Aspects.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους, μια κίνηση που εξόργισε την Ουάσινγκτον, καθώς η μειωμένη προσφορά ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θεωρεί την κίνηση που ανακοίνωσαν οι παραγωγοί την Κυριακή ως μη συνετή.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτή τη στιγμή δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News