Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδ. Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπιστεί η πτώση των τιμών

Σαουδ. Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπιστεί η πτώση των τιμών

Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή για να διορθώσει την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου λόγω της κακής ρευστότητας στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης και των μακροοικονομικών φόβων, δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA ανέφερε ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε στο Bloomberg ότι ο OPEC+ έχει τα μέσα και την ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια, λόγω των φόβων για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ύφεση στη Δύση.

Νωρίτερα φέτος, οι τιμές αυξήθηκαν στο πολύ υψηλό επίπεδο των 147 δολαρίων το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οποία η Δύση απάντησε επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, πυροδοτώντας φόβους για τη χειρότερη κρίση εφοδιασμού σε ενέργεια από τη δεκαετία του 1970.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ φέρεται να είπε ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου έχει περιέλθει σε «έναν αυτοδιαιωνιζόμενο φαύλο κύκλο πολύ ισχνής ρευστότητας και ακραίας αστάθειας», καθιστώντας το κόστος αντιστάθμισης και διαχείρισης κινδύνων για τους συμμετέχοντες στην αγορά απαγορευτικό.

Επίσης, φέρεται να είπε ότι οι τιμές μειώνονται με βάση τις «αβάσιμες» πληροφορίες για προβλήματα στη ζήτηση και τη σύγχυση γύρω από τις κυρώσεις, το εμπάργκο και τα ανώτατα όρια τιμών, που έχουν προταθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρωσικό πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι διακοπής του εφοδιασμού παρέμειναν υψηλοί και το παγκόσμιο «μαξιλάρι» της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας δεν ήταν αρκετό, είπε ο πρίγκιπας Abdulaziz, προσθέτοντας ότι μια νέα συμφωνία μεταξύ των εταίρων του ΟΠΕΚ+ μετά το 2022 θα βοηθούσε.

«Σύντομα θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για μια νέα συμφωνία μετά το 2022», είπε, χωρίς, όμωε, να δώσει λεπτομέρειες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent αντιστάθμισαν τις απώλειες και διαπραγματεύονταν με πτώση 1,4% στα 95,40 δολάρια έως τις 1720 GMT, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 92,36 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News