Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 22:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράν: Οι τιμές πετρελαίου θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο

Ιράν: Οι τιμές πετρελαίου θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο

Οι τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η οικονομία της Κίνας επανέρχεται δυναμικά από τα lockdowns κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιράν για θέματα πετρελαίου ο οποίος έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου India Energy Week. 

«Έχουμε κάποιους περιορισμούς στην αγορά που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις τιμές. Πιστεύω ότι οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φθάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι», είπε χαρακτηριστικά ο Afshin Javan.

Η τιμή brent κινήθηκε κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο στη σημερινή συνεδρίαση, μετά από μία ταραχώδη έναρξη του έτους, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να αποτιμήσουν εάν η επαναλειτουργία της Κίνας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση. Πάντως, η ζήτηση για ταξίδια αυξήθηκε στη διάρκεια των διακοπών για το Νέο Σεληνιακό Έτος στην Κίνα, γεγονός που έχει βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και τις προοπτικές. 

Ο ΟΠΕΚ+ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερός στη σημερινή πολιτική του, αφού μείωσε την παραγωγή του στη διάρκεια του 2022. Το καρτέλ επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου του την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το καρτέλ βρίσκεται σε μία πραγματικά καλή και σταθερή κατάσταση», ανέφερε. 

Τα σχόλιά του αντανακλούν τα αντίστοιχα άλλων αξιωματούχων από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι ο οργανισμός έχει ως στόχο να διατηρήσει τις σημερινές ποσοστώσεις στην παραγωγή του έως τα τέλη του 2023 ή τουλάχιστον έως την επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση τον Ιούνιο. 

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις Ahmad Asadzadeh υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει τέραστια αποθέματα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη εάν γίνουν επαρκείς επενδύσεις. 

«Εάν εξασφαλίσουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις στην αγορά μας μπορούμε να εγγυηθούμε την προσφορά προς άλλες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πάντες», τόνισε. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News