Green Economy Παρασκευή 5/05/2023, 07:55
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

To φυσικό αέριο, παρά τις ανησυχίες και τις παροτρύνσεις προς τους καταναλωτές για αλλαγή καυστήρα και επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, αποδείχθηκε και αυτό τον χειμώνα της ενεργειακής κρίσης το φθηνότερο καύσιμο, διασφαλίζοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης σε σχέση με άλλα καύσιμα θέρμανσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο», Ιω. Μητρόπουλος, δείχνουν ότι ένα νοικοκυριό που ζει σε κατοικία 120 τ.μ. και χρησιμοποίησε για θέρμανση φυσικό αέριο τη φετινή χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023) εξοικονόμησε 160 ευρώ συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, επιτυγχάνοντας οικονομία 14%. Αισθητά μεγαλύτερη, στο 36%, είναι η εξοικονόμηση που πέτυχε ένα κατάστημα εστίασης, γλιτώνοντας ποσό 6.600 ευρώ, συγκριτικά με το να κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες του με ρεύμα. Αντίστοιχα η εξοικονόμηση ενός φούρνου άγγιξε τις 2.500 ευρώ, δηλαδή 16%, συγκριτικά με την κατανάλωση ντίζελ κίνησης.

Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και θα πρέπει ως επένδυση να αξιολογείται σε βάθος χρόνου και όχι συγκυριακά. Ο κ. Μητρόπουλος παρουσίασε τη ραγδαία ανάπτυξη της «Φυσικό Αέριο», η οποία παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική θέση της και να αυξήσει τα μερίδιά της τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να είναι ο Νο 1 πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών που εισήλθε στην αγορά κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση μεταξύ των μη καθετοποιημένων παρόχων, συγκεντρώνοντας μερίδιο 3,5% στη μέση και χαμηλή τάση, επιτυγχάνοντας μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2023 αύξηση μεριδίου 10%.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, η εταιρεία έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 120%, στα 882 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της προέρχεται πλέον ισομερώς από τη λιανική φυσικού αερίου και τη λιανική ρεύματος, αγγίζοντας τα 444 και 437 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 130% και διαμορφώθηκαν στα 32,6 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News