Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση περίπου 2% – Δέσμευση Ριάντ για σταθερότητα της αγοράς

Πετρέλαιο: Πτώση περίπου 2% – Δέσμευση Ριάντ για σταθερότητα της αγοράς

Πτώση περίπου 2% παρουσιάζουν οι τιμές πετρελαίου, καθώς απομακρύνονται οι ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μία ημέρα αφότου ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δεσμεύθηκε να σταθεροποιήσει την αγορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 86,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 84 δολάρια το βαρέλι. 

Και οι δύο τιμές ενισχύθηκαν περισσότερο από 5 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα εν μέσω της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. 

Η εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Mercuria βλέπει τις τιμές πετρελαίου να φθάνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω. 

«Το μοναδικό πράγμα που γίνεται σαφές για τους εμπόρους ενέργειας είναι ότι ο δρόμος για την ανάκαμη της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος. Ο Αμερικανός καταναλωτής έχει εξασθενήσει και η γερμανική οικονομία οδεύει προς βαθύτερη ύφεση», αναφέρει ο Έντγουαρντ Μόια, αναλυτής της ΟΑΝDA. 

 

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο συντονισμός στον ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί για να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα της αγοράς πετρελαίου. 

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά. 

Σε έκθεσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με τους μειωμένους στόχους παραγωγής μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Για το πετρέλαιο, δεν είναι επανάληψη του 1973 – Μπορεί όμως να έχουμε και χειρότερα

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News