Business & Finance Σάββατο 17/06/2023, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Να παρακολουθεί και τις εξαγωγές όχι μόνο την παραγωγή ζητά η Rosneft από τον ΟΠΕΚ+

Ρωσία: Να παρακολουθεί και τις εξαγωγές όχι μόνο την παραγωγή ζητά η Rosneft από τον ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρέπει να παρακολουθούν όχι μόνο την παραγωγή των χωρών μελών του οργανισμού αλλά και τις εξαγωγές τους, σύμφωνα με τον Igon Sechin, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Ορισμένα έθνη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στέλνουν έως και το 90% της παραγωγής τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας άλλα είδη καυσίμων για εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε ο Sechin, βασικός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην επικριτής της συνεργασίας της Ρωσίας με την πετρελαϊκή συμμαχία.

Για τη Ρωσία, το μερίδιο των εξαγωγών αργού στην παραγωγή είναι μόλις 50%, δήλωσε ο Sechin σε ένα πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης το Σάββατο.  

Αυτό «θέτει τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση δεδομένου του τρέχοντος μηχανισμού παρακολούθησης» στον ΟΠΕΚ+, είπε. «Φαίνεται σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρακολούθησης όχι μόνο των ποσοστώσεων παραγωγής, αλλά και των εξαγωγών πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των εγχώριων αγορών».

Οι δηλώσεις του Sechin έρχονται τη στιγμή που οι παρατηρητές του ρωσικού πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τη δέσμευση της Μόσχας για εθελοντικές περικοπές της παραγωγής. 

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσε περικοπές στην παραγωγή αργού νωρίτερα φέτος, με στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για το πετρέλαιό της εν μέσω δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων. Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Φεβρουάριο και να διατηρήσει αυτό το επίπεδο έως το 2024. 

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση κρατά απόρρητα τα στοιχεία της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της προόδου των περικοπών πέρα από τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της. Ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πολλές φορές ότι η Ρωσία είχε επιτύχει το δεσμευμένο επίπεδο παραγωγής την άνοιξη, οι θαλάσσιες εξαγωγές της χώρας, ένα βασικό μέτρο των επιπέδων παραγωγής, παρέμειναν ισχυρές. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πηγές του ΟΠΕΚ αναθεώρησαν προς τα πάνω το βασικό όριο της ρωσικής παραγωγής σε 9,949 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που διευκολύνει τη Ρωσία να τηρήσει τους περιορισμούς της παραγωγής εν μέσω ελέγχων και εκκλήσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια των δεδομένων.

Δύσκολη μία κοινή πολιτική

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να επιτύχει συναίνεση λόγω των διαφορετικών οικονομικών δομών και των αποκλινουσών τάσεων παραγωγής στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Sechin. 

«Οι χώρες του ΟΠΕΚ της Μέσης Ανατολής αυξάνουν την παραγωγή τους και διαφοροποιούν τις οικονομίες τους, αναπτύσσοντας τον μη πετρελαϊκό τομέα», δήλωσε ο Sechin. «Οι αφρικανικές χώρες του ΟΠΕΚ μειώνουν σταθερά την παραγωγή τους, χάνοντας το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η συναίνεση του ΟΠΕΚ+ παραλίγο να αποδειχθεί ανέφικτος στόχος κατά την υπουργική σύνοδο στη Βιέννη πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι υποπαραγωγικές αφρικανικές χώρες αρνήθηκαν να παραδώσουν ορισμένες από τις αχρησιμοποίητες ποσοστώσεις παραγωγής τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Έπειτα από μια σειρά τεταμένων διαπραγματεύσεων αργά τη νύχτα και ώρες διαβουλεύσεων λίγο πριν από την επίσημη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, επιτεύχθηκε μια συμφωνία με μερική ικανοποίηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποσχέθηκε τη δική της μονομερή μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Πούτιν: H απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής δεν είναι πολιτική

ΙΕΑ: Προβλέπει κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στη δεκαετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News