Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 21:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΗΕ επικεντρώνεται στη βελτίωση των ρωσικών εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο ΟΗΕ επικεντρώνεται στη βελτίωση των ρωσικών εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στην ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, διευκολύνοντας μια σταθερή ροή πλοίων στα λιμάνια της και μειώνοντας τα ναύλα και τα ασφάλιστρα, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Παρασκευή, αφού αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρμόδια για το εμπόριο, Rebeca Grynspan συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Vershinin στη Γενεύη την Παρασκευή, καθώς η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στις 17 Ιουλίου, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια για τα δικά της αντίστοιχα φορτία.

Για να πεισθεί η Μόσχα να συμφωνήσει με το σύμφωνο που είναι γνωστό ως Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας -με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους- συνήφθη ταυτόχρονα μια τριετής συμφωνία βάσει της οποίας αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι «οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ουσιαστική πρόοδο» όσον αφορά τη βελτίωση των ρωσικών εξαγωγών, αλλά πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ξεπεράσουμε όλα τα εναπομείναντα εμπόδια».

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση αποτέλεσαν εμπόδιο στις αποστολές.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία δήλωσε την Παρασκευή ότι, ενώ η Μόσχα συνεχίζει τις συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη για τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπάρχουν λόγοι να παραταθεί πέραν της 17ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Dujarric δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στην προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων πριν από τις 17 Ιουλίου.

«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν αποφασιστικά προσηλωμένα στο να εργαστούν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι τα βασικά τρόφιμα και λιπάσματα φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές και είναι διαθέσιμα και προσιτά για όλους», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News