Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 19:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας δεν ωφέλησε καθόλου τη Ρωσία λέει επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας δεν ωφέλησε καθόλου τη Ρωσία λέει επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για τη διευκόλυνση των ουκρανικών γεωργικών εξαγωγών δεν απέδωσε τίποτα θετικό για τη Ρωσία ούτε βοήθησε στη διευκόλυνση των προμηθειών στην παγκόσμια αγορά.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επικρίνει την πρωτοβουλία -με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο- και δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει να παραταθεί πέραν της 18ης Μαΐου, εκτός εάν ικανοποιηθεί μία σειρά αιτημάτων της..

Η Μόσχα θέλει η Δύση να άρει τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το σύστημα πληρωμών SWIFT.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η επανέναρξη των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων, η άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση, η επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού Togliatti-Odesa και το ξεμπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των ρωσικών εταιρειών που εμπλέκονται στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Η συμφωνία δημιούργησε έναν προστατευμένο διάδρομο διαμετακόμισης που θα επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών από τρία λιμάνια της Ουκρανίας, ενός σημαντικού παραγωγού σιτηρών.

Στο πλαίσιο του συμφώνου, η Ουκρανία ήταν σε θέση να εξάγει περίπου 28,8 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 14,6 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 7,8 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη Δευτέρα να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας και ενός συναφούς συμφώνου στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της ίδιας της Ρωσίας. «Δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια τέτοια συνεργασία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μεγαλύτερης ασφάλειας και ευημερίας για όλους», δήλωσε σε συνάντηση υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των μειωμένων εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία;

ΗΠΑ: Υπό στενή παρακολούθηση το τουρκικό εμπόριο με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News