Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 21:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4%, εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4%, εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης

Βούλιαξαν οι τιμές πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ρωσία μπορεί να άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ τις επόμενες ημέρες αλλά και μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν εξασθενημένη ζήτηση για βενζίνη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 4,3% στα 87 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 85,36 δολάρια με πτώση 4,3%. Στο χαμηλό της συνεδρίασης και οι δύο τιμές υποχωρούσαν περισσότερο από 4 δολάρια, με τα προθεσμιακά βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης να υποχωρούν 5%. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια στα 414,1 εκατ.βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε σις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, ενώ τα αποθέματα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάρκεια οκτώ εβδομάδων. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση κατά 200.000 βαρέλια. Επίσης η προσφορά σε βενζίνη μειωθηκε στα 8 εκατ.βαρέλια ημερησίως, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. 

«Έχουμε φθάσει στην κορύφωση των εποχικών εργασιών συντήρησης, όμως τα αποθέματα έχουν αυξηθεί εν μέσω περιορισμένης ζήτησης», ανέφερε ο Μάθιου Σμιθ, αναλυτής της Kpler. 

Πιέσεις στην αγορά πετρελαίου άσκησαν και τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία: ο κλάδος παροχής υπηρεσιών παρουσίασε επιβράδυνση το Σεπτέμβριο. 

Επίσης, η ημερησία Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να χαλαρώσει την απαγόρευση σε ντίζελ τις επόμενες ημέρες, επικαλούμενη πηγές. Από την άλλη, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ που συνεδρίασαν σήμερα online κράτησαν αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του καρτέλ. 

«Οι αγορές πετρελαίου οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά στην προσφορά και στη ζήτηση», ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Σααντ αλ Μπαράκ. 

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. 

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι μειώσεις της Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας έχουν βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου και ανέφερε ότι η εσωτερική αγορά της Ρωσίας έχει ωφεληθεί από την απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ και βενζινης του Κρεμλίνου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ για «επικίνδυνη» έλλειψη επενδύσεων στο πετρέλαιο

«Δεν πουλάμε παγωτό για να μοιράζουμε χαμόγελα»: Αντιδρούν οι CEO της Big Oil στη κριτική για το κλίμα

Τέλος εποχής για τα «ταξίδια εκδίκησης»; – Η ακρίβεια μειώνει τις εξορμήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News