Green Economy Τρίτη 3/10/2023, 14:40
GREEN ECONOMY

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ για «επικίνδυνη» έλλειψη επενδύσεων στο πετρέλαιο

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ για «επικίνδυνη» έλλειψη επενδύσεων στο πετρέλαιο

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι η έλλειψη επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούνται συνολικές επενδύσεις τουλάχιστον 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία πετρελαίου από τώρα έως το 2045 για να αποφευχθεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας, είπε ο Haitham Al Ghais, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του παγκοσμίου σημείου αναφοράς, έχει σκαρφαλώσει 29% από το χαμηλό που είχε καταγράψει στα μέσα Ιουνίου και την περασμένη εβδομάδα διαπραγματεύτηκε κοντά στα 97 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Νοέμβριο – κυρίως λόγω των εκτεταμένων περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Ο Al Ghais είπε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει πως δεν υπάρχει τρόπος οι μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις του κόσμου να ικανοποιηθούν μόνο από ΑΠΕ ή να βασίζονται στο υδρογόνο ως πηγή ενέργειας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος έχει αρκετή ενέργεια — σταθερές, προσιτές, αξιόπιστες, όχι διακοπτόμενες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια έρχονται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα ήταν πιθανό να κορυφωθεί μέχρι το 2030.

Ο ΔΟΕ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι δαπάνες για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να έχει ο κόσμος την ευκαιρία να μειώσει στο μηδέν, τις εκπομπές αερίων που οδηγούν στη θέρμανση του πλανήτη, έως το 2050, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εκπομπές που παράγονται και απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων – Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις

«Δεν πουλάμε παγωτό για να μοιράζουμε χαμόγελα»: Αντιδρούν οι CEO της Big Oil στη κριτική για το κλίμα

Ενας ακόμη δύσκολος, ενεργειακά, χειμώνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News