Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 07:23
BUSINESS & FINANCE

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» είναι πιθανό να πυροδοτήσουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εν μέσω νέων, έντονων γεωπολιτικών πιέσεων είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του ενδιαφέροντος για τον χρυσό και το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχυθεί η ζήτηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. 

«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναστάτωση, το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε στο Reuters ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος στην Spartan Capital Securities, προεξοφλώντας επίσης ότι ο επενδυτικός κόσμος θα καταφύγει και στον χρυσό. 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές αντιδρούν στην πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, ενώ το αμερικανικό δολάριο καταγράφει ανοδικό σερί. Το τρίτο τρίμηνο, οι μετοχές σημείωναν απώλειες, αλλά σταθεροποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Το εάν πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή στις αγορές ή όχι εξαρτάται από τη διάρκεια των εξελίξεων και εάν θα εμπλακούν κι άλλοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος στην  Annex Wealth Management. Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς και εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Ισραήλ. 

«Η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν αυξάνεται, αλλά όποια πρόοδος έχει γίνει με τις ΗΠΑ θα μειωθεί δραματικά λόγω των πανηγυρισμών του Ιράν για τις κινήσεις της Χαμάς», δήλωσε ο Jacobsen, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να συρρικνωθεί η παραγωγή, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό.«Είναι αποφασιστικής σημασίας να δούμε πώς θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία», τόνισε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 1.100 νεκροί σε λιγότερες από 48 ώρες στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Για το πετρέλαιο, δεν είναι επανάληψη του 1973 – Μπορεί όμως να έχουμε και χειρότερα

Γιατί η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News