Business & Finance Κυριακή 8/10/2023, 14:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Ξανά στο ραντάρ των αγορών το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι δολαρίου

Ευρώ: Ξανά στο ραντάρ των αγορών το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι δολαρίου

Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που ένα ευρώ άξιζε ένα δολάριο και η συζήτηση ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να πέσει ξανά σε αυτό το επίπεδο εισέρχεται για άλλη μια φορά στους κύκλους της αγοράς.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναλυτές τραπεζών, όπως η Nomura International, η Rabobank και η ING υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το ευρώ βλέποντάς το να επιστρέφει στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. Οι αναφορές στη λέξη «ισοτιμία» στις αναζητήσεις Google έχουν αυξηθεί και οι πιθανότητες το ευρώ να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζοφερής εξέλιξης έχει να κάνει με τις αποδόσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ανεβαίνουν γρήγορα και ενισχύουν το δολάριο. Αλλά υπάρχουν και σημαντικοί εγχώριοι παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο. Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένει υποτονική, οι φόβοι για το διογκωμένο δημόσιο χρέος της Ιταλίας φουσκώνουν ξανά και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αναζωογονούν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, «θα είναι δύσκολο για το ευρώ να αποφύγει την ισοτιμία», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής FX στη Nomura. Τα επίπεδα των «αμερικανικών επιτοκίων υποδηλώνουν ότι το ευρώ θα πρέπει να είναι ήδη στα 1,01 έως 1,03 έναντι του δολαρίου».

Το νόμισμα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο 1,06 έναντι του δολαρίου. Ο Ρότσεστερ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το ευρώ στο 1,02 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους από 1,06.

Όταν το ευρώ έπεσε στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου πέρυσι – την πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες – η Ευρώπη βρισκόταν σε αναταράξεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε μόλις ξεκινήσει, διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκινούσε την ώθησή της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα έπλητταν την υπερχρεωμένη κυβέρνηση της Ιταλίας.

Αν και πολλά έχουν αλλάξει από τότε, η καθοδική πορεία του ευρώ δείχνει πόσο ζοφερή παραμένει το τοπίο, ειδικά τώρα που το υψηλότερο κόστος δανεισμού αφήνει το αποτύπωμά στην οικονομία. Το ενιαίο νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περίπου 6% από το ανώτατο όριο του 1,13 έναντι του δολαρίου τον Ιούλιο.

Για μερικούς, αυτό σημαίνει ότι το να στοιχηματίσουν σε πτώση του ευρώ στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο. Μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας έχει ήδη «προεξοφληθεί» στην τιμή του ευρώ, σύμφωνα με τον Andreas Koenig, επικεφαλής του τμήματος FX της Amundi.

«Φυσικά είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του αυτή τη φορά», δήλωσε ο Koenig, ο οποίος βλέπει το ευρώ να ανακάμπτει στα 1,07 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους. «Νομίζω ότι τώρα έχουμε προεξοφλήσει όλα τα θετικά για το δολάριο»

Οι αναλυτές φαίνονται επίσης αρκετά επιφυλακτικοί προς το παρόν. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg βλέπει το ευρώ να σκαρφαλώνει στα 1,08 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, όσο περισσότερο χρόνο το ευρώ παραμένει αδύναμο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να τροφοδοτήσει εκ νέου πληθωρισμό. Αν και η ΕΚΤ δεν έχει θέσει κάποιο στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, παρακολουθεί συνήθως την αγορά συναλλάγματος, έχοντας επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στις τιμές καταναλωτή.

Ακόμη και αν δεν επιτευχθεί το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός τέτοιου γεγονότος δείχνει ότι οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του ευρώ. Ο Stephen Jen, διευθύνων σύμβουλος της Eurizon SLJ Capital, δήλωσε ότι η τρέχουσα αδυναμία της ευρωπαϊκής και της κινεζικής οικονομίας, μαζί με την ισχυρή δραστηριότητα των ΗΠΑ, αποτελούν συνταγή για συνεχή ισχύ του δολαρίου και αδυναμία του ευρώ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιρλανδία: Έρχονται δύσκολα για το δημοσιονομικό «πρωταθλητή» της Ευρώπης

ΕΚΤ: Επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών για τα επιτόκια

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News