Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 16:29
ΑΓΟΡΕΣ

Τα hedge funds στρέφονται κατά του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ

Τα hedge funds στρέφονται κατά του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ

Αρνητική στάση έναντι του ευρώ τηρούν τα hedge funds εν όψει της κρίσιμης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα funds κατείχαν καθαρή θέση πώλησης 6.421 συμβολαίων την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας μια μεταστροφή από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχαν καθαρή θέση αγοράς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης. Οι διαχειριστές μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων περιόρισαν επίσης τις καθαρές θέσεις αγοράς.

Η αγορά παραμένει διχασμένη όσον αφορά τις πιθανότητες μιας νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα στοιχήματα των traders για μια παύση -που τώρα κυμαίνονται στο 60%- αυξάνονται εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Τα hedge funds στρέφονται κατά του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ-1

«Ο στασιμοπληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο Mark Dowding, κορυφαίος αναλυτής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management, που τοποθετείται long στο δολάριο έναντι του ευρώ.

Το κλίμα για το ευρώ επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με το νόμισμα της Ευρωζώνης να διολισθαίνει επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και να χάνει πάνω από 4% από την κορυφή του Ιουλίου. Τα funds ξεφορτώθηκαν σχεδόν το 90% των long θέσεων που κατείχαν στο ευρώ τον Αύγουστο.

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώνεται σταδιακά. Η Κομισιόν αναθεώρηση επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την περιοχή και περιμένει τώρα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να σημειώσει αύξηση κατά 0,8% το 2023 σε σύγκριση με το 1,1% που περίμενε πριν.  Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος μειώθηκε, επισης, στο 1,3%.

Το ευρώ ανέκτησε λίγο έδαφος τη Δευτέρα έναντι ενός ευρέως εξασθενημένου δολαρίου,αλλά η όποια ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι βραχύβια, δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής της ING Groep NV. 

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα ευνοούσαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, στηρίζοντας το δολάριο, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ «αντιμετωπίζουν σαφώς αυξανόμενο διχασμό» καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, είπε ο ίδιος. 

«Υποψιαζόμαστε ότι μια ακόμη πτώση κάτω από τα 1,07 δολάρια πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι κάθε άλλο παρά πιθανή», δήλωσε ο Pesole.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

To «comeback» του αμερικανικού δολαρίου: Σημειώνει το μεγαλύτερο σερί κερδών σχεδόν μίας 9ετίας 

Δολάριο: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί πολλών ετών

Ευρώπη: Πιο «βρώμικη» η μάχη με τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News