Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 21:38
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί πολλών ετών

Δολάριο: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί πολλών ετών

Το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη του, οδεύοντας προς το πιο μακροχρόνιο ράλι σε διάρκεια πολλών ετών, καθώς η δυναμική της οικονομίας πυροδοτεί φημολογίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. 

Η προσδοκία αυτή προσελκύει κεφάλαια στις ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερα επιτόκια από αυτά που μπορούν να πάρουν στην Ευρώπη και την Ασία, ασκώντας ανοδική πίεση στο δολάριο.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg διεύρυνε τα κέρδη του επί τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, τα οποία διαμορφώθηκαν πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι οδεύει προς την όγδοη διαδοχική εβδομάδα κερδών, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2005 όταν συστήθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης. 

Το ράλι αντανακλά την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται σημαντικά σε Ευρώπη και Κίνα και οι επενδυτές προεξοφλούν επιτοκιακές μειώσεις στον αναδυόμενο κόσμο. 

«Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική οικονομία είναι τόσο ανθεκτική και τα στοιχεία στην Ευρώπη τόσο εξασθενημένα, που αυτό από μόνο του αποτελεί συνταγή ισχυροποίησης του δολαρίου», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Kit Juckes της Societe Generale.

«Έχουμε ένα συνδυασμό επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά σε Ευρώπη και Κίνα και μία ανθεκτική αμερικανική οικονομία. Η διαφορά αυτή είναι υπέρ του δολαρίου», αναφέρει ο Matthew Hornbach της Morgan Stanley.

Ωστόσο, αυτή η άνοδος του δολαρίου έχει ωθήσει τις νομισματικές αρχές σε Κίνα και Ιαπωνία να εντείνουν τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τα νομίσματα, ενώ αρκετά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων πιο γρήγορα παρά αργότερα. 

Μέχρι στιγμής πάντως οι προσπάθειες στήριξης νομισμάτων έχουν μικρό αντίκτυπο στο δολάριο, με τους Ιάπωνες αξιωματούχους να απέχουν πολύ από τις λεκτικές παρεμβάσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό πενταμήνου το δολάριο με «ανάχωμα» την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ

BofA: Οι αντοχές του δολαρίου εξαρτώνται περισσότερο από την Κίνα παρά την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News