Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 22:05
ΑΓΟΡΕΣ

Eurizon: Το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει επιπλέον 15% τα επόμενα έξι τρίμηνα

Eurizon: Το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει επιπλέον 15% τα επόμενα έξι τρίμηνα

Το αμερικανικό νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί επιπλέον κατά 15% τα επόμενα τέσσερα έως έξι τρίμηνα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και η Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με έρευνα του Stephen Jen της Eurizon SLJ Capital.

Για τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες, στο 6% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Fed του Μαρτίου οπότε και αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στον απόηχο της τραπεζικής αναστάτωσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.  

O πληθωρισμός φέρεται να κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2022, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 9,1%, το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 1981. Έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο Jen αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%. 

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε το 2021 και στο πρώτο εξάμηνο του 2022», αναφέρει ο Jen. 

Kατά τον αναλυτή, η Fed αλλά και η ΕΚΤ βρίσκονται κοντά ή έχουν ήδη φθάσει στην κορύφωση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής τους και αυτό σημαίνει ότι επίκειται σύντομα να αρχίσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων. Οι εννέα επιτοκιακές αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες που πυροδοτήθηκαν από την πιστωτική κρίση σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει καθοδική τάση, σύμφωνα με τον Jen. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης θα είναι μέσω μειώσεων. 

Ο δείκτης δολαρίου – που παρακολουθεί την ισχύ του δολαρίου έναντι καλαθιού με ανταγωνιστικά νομίσματα – έχει μειωθεί 2,46% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μετά τα κέρδη 7,9% του 2022. Τους επόμενους 18 μήνες, κατά την άποψη της Eurizon, το νόμισμα είναι ευάλωτο σε μία σημαντική διόρθωση της τάξης του 10% έως 15%. 

Ο Jen με βάση τη θεωρία του εκτιμά ότι το δολάριο ισχυροποιείται όταν η αμερικανική οικονομία είναι είτε δυναμική είτε εξασθενημένη, όμως υποχωρεί όταν παραμένει στάσιμη. 

«Αυτό σημαίνει ότι με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται και με την οικονομία να πετυχαίνει μία ομαλή προσγείωση, το δολάριο θα διολισθήσει σε πτώση. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει το νόμισμα σε μία πτωτική διόρθωση της τάξης του 10% φέτος και σε ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο έτος». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
arrow-top