Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 22:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Σε υψηλό εννέα μηνών – Ξεπέρασε το φράγμα του 1,09 έναντι του δολαρίου

Ευρώ: Σε υψηλό εννέα μηνών – Ξεπέρασε το φράγμα του 1,09 έναντι του δολαρίου

Πάνω από το φράγμα του 1,09 εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να βρίσκει στήριγμα στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που σηματοδοτούν ότι θα ακολουθήσουν δύο επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. 

Το ευρώ εκτινάχθηκε στο υψηλό του 1,0927, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, προτού περιορίσει τα κέρδη του στο 1,0865. 

Τα κέρδη του ευρώ στηρίχθηκαν από τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Νότ και του Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακία, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ δύο ακόμη επιτοκιακών αυξήσεων των 50 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. 

Aναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters στήριξαν και αυτοί επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις βλέποντας το τερματικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% από το σημερινό 2%. «Ο κατεξοχήν παράγοντας που καθοδηγεί το ευρώ είναι η απόκλιση στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Τουλάχιστον στο σημερινό κύκλο, η αγορά εκτιμά ότι οι πιο επιθετικές ημέρες της Fed έχουν παρέλθει. Αυτό φέρνει αυτομάτως το δολάριο σε μειονεκτική θέση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τα στοιχήματα των αγορών ότι η Fed θα κινείται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την ΕΚΤ», αναφέρει ο Τζόε Μανίμπο, αναλυτής της Convera στην Ουάσιγκτον. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αποκλείουν αυτή τη στιγμή την όποια πιθανότητα η Fed να προχωρήσε σε αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα και βλέπουν τώρα την κορύφωση των επιτοκίων στο 4,75% έως 5% από το σημερινό 4,25% έως 4,5%.

Το ευρώ βρήκε επίσης στήριγμα και στην υποχώρηση των ανησυχιών για ύφεση εν μέσω της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτή της Radobank.  

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου, εν μέσω της ανανεωμένης τάσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου απομακρυνόμενοι από την ασφάλεια του δολαρίου, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη περίπου 1,5%. Είχε ανοίξει το έτος στο επίπεδο του 1,0662 έναντι του δολαρίου, ακολουθώντας μία σταθερά ανοδική πορεία, αφότου είχε πάρει μία ανάσα στο 1,0520 στις αρχές Ιανουαρίου. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Άρχισε η πτώση του; – Οι «κόκκινες γραμμές» πέραν της Fed

Ευρώ: Το νέο αφήγημα για το ράλι – Πού βλέπουν «ταβάνι» οι αναλυτές

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News