Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 21:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Άνοδος άνω του 1% αλλά θέλει και άλλο «καύσιμο» για να «πετάξει»

Χρυσός: Άνοδος άνω του 1% αλλά θέλει και άλλο «καύσιμο» για να «πετάξει»

Άνοδο μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού, βρίσκοντας στήριγμα στο εξασθενημένο δολάριο αλλά και στην ανανεωμένη τάση για αναζήτηση ασφαλούς ενεργητικού, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία στις ΗΠΑ μαζί με τα πιο επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για ύφεση. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύεται 1,1% στα 1.924 δολάρια η ουγκιά. «Υπάρχει στροφή στην ασφάλεια. Ο χρυσός συμπεριφέρεται καλύτερα όταν οι αγορές υποχωρούν. Το δολάριο είναι εξασθενημένο και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για το ράλι του χρυσού, το οποίο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά από το σημερινό του επίπεδο», σύμφωνα με τον Τζέφρι Σίκα, διευθύνοντα σύμβουλο της Circle Squared Alternative Investments.

Το δολάριο κινήθηκε σήμερα κοντά σε χαμηλό οκταμήνου, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία χάνει κεκτημένη ταχύτητα καθιστώντας τον χρυσό πιο φθηνό για όσους διακρατούν άλλα νομίσματα. 

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση απ΄ό,τι αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, σε μία νέα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Το κλίμα στις αγορές παραμένει εξασθενημένο, καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση έχει κάμψει την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα αξιωματούχων της Fed, ο χρυσός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 1.920 και να συνεχίσει μία σταθερή ανοδική πορεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανεξάρτητος αναλυτής Ρος Νόρμαν. 

Η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης Σούζαν Κόλινς είπε ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της πάνω από το 5% και να τα κρατήσει εκεί, αποτελώντας την τελευταία αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που προτείνει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News