Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Άρχισε η πτώση του; – Οι «κόκκινες γραμμές» πέραν της Fed

Δολάριο: Άρχισε η πτώση του; – Οι «κόκκινες γραμμές» πέραν της Fed

H επιτάχυνση του ρυθμού υποχώρησης του δολαρίου από τα υψηλά του 2022 έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο, ενώ η ταχύτητα της πτώσης του είναι πολύ πιθανόν τώρα να εδραιώσει ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας προς το τέλος του έτους. 

Η αντίστροφη πορεία της ανόδου – περίπου 30% του δείκτη του δολαρίου από το μεταπανδημικό χαμηλό των αρχών του 2021 έως το υψηλό 20ετίας το Σεπτέμβριο του 2022 – είναι πολύ πιθανόν να έχει ήδη αρχίσει, με τις αγορές να προσπαθούν να μαντέψουν το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Τώρα, όμως ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed που στήριξε τα μέγιστα το δολάριο φαίνεται να φθάνει στο τέλος του εν μέσω ενδείξεων για σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Τα προθεσμιακά συμβόλαια προεξοφλούν πιο μετριοπαθείς επιτοκιακές αυξήσεις και ένα τερματικό επιτόκιο χαμηλότερα από το 5% έως τα μέσα του έτους, για να ακολουθήσει μία μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο δεύτερο εξάμηνο. Η προοπτική αυτή φαίνεται να ευθύνεται για ητ πτώση περίπου 10% του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όμως, τα πράγματα δείχνουν ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία υπόθεση της Fed. Οι παράγοντες που «συνομωτούν» υπέρ της πτώσης του δολαρίου αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η δραματική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά ξένου συναλλάγματος τον Οκτώβριο του 2022 σταθεροποίησε το τότε χειμαζόμενο γιέν. Με την προοπτική ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της, παρότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν έκανε καμία απολύτως κίνηση, το γιέν έχει ενισχυθεί περίπου 20% τους τελευταίους δύο μήνες και η μερική αλλαγή πολιτικής του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι η μοναδική. 

Επίσης, καθώς η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έγινε πιο επιθετική προς το τέλος του έτους, το ευρώ ανέκαμψε εντυπωσιακά. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου καταγράφει κέρδη 14%, καθώς οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησανσε πτώση τις τιμές φυσικού αερίου. 

Επιπλέον, μετά από άνευ προηγουμένου βίαιες διαδηλώσεις, η Κίνα απέσυρε ξαφνικά τα δρακόντεια μέτρα και την πολιτική του μηδενικού Covid τον προηγούμενο μήνα με τη προοπτική μίας εντυπωσιακής ανάκαμψης της ζήτησης να δίδει στήριγμα στο γιουάν, το οποίο ενισχύθηκε περισσότερο από 10% από το χαμηλό του προηγούμενου έτους. 

Παρότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, το εύρος των πρόσφατων κινήσεων στη διεθνή αγορά ξένου συναλλάγματος έχει κάνει πολλές διεθνείς τράπεζες να επανεξετάσουν τις θέσεις τους για το δολάριο για το 2023. 

Η Morgan Stanley αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το δολάριο, βλέποντας το δείκτη δολαρίου 6% πιο χαμηλά από την προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δίδει ένα επίπεδο στο 1,15 από το 1,08 που είχε προβλέψει αρχικά. 

«Οι μακροοικονομικές δυνάμεις που κάποτε συγκρατούσαν την εξασθένηση του δολαρίου τώρα την πολλαπλασιάζουν. Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζει τώρα σημάδια επιτάχυνσης και οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης», σημειώνουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. 

Η HSBC βλέπει το ευρώ να ενισχύεται εππλέον 6% φέτος, ενώ πρόσφατα αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ισοτιμία δολαρίου/γιέν στο 120 από το 130 πριν από λίγο καιρό. Η καθοδική διόρθωση του δολαρίου έχει ακόμη να διανύσει αρκετό δρόμο, σημειώνει. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Το νέο αφήγημα για το ράλι – Πού βλέπουν «ταβάνι» οι αναλυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News