Business & Finance Πέμπτη 1/09/2022, 22:50
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου έφθασε σε υψηλό 20 ετών την Πέμπτη και σημείωσε υψηλό 24 ετών έναντι του ευαίσθητου στα επιτόκια γεν Ιαπωνίας, αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν μια ανθεκτική οικονομία, λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve δεν θα αναστείλει τη νομισματική σύσφιξη για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε μετά από έκθεση της κυβέρνησης που έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση έδειξε επίσης λιγότερες απολύσεις τον Αύγουστο, παρά τις έντονες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, που έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Τα στοιχεία από το Institute for Supply Management (ISM) έδειξαν ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ αυξήθηκε σταθερά τον Αύγουστο, καθώς η απασχόληση και οι νέες παραγγελίες ανέκαμψαν, ενώ η περαιτέρω χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές ενίσχυσε τις απόψεις ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφωθεί.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δολάριο σημείωσε νέο ρεκόρ, τόσο σε ασφαλείς ροές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας, όσο και καθώς μια ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για να παραμείνει επιθετική η Fed», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Oanda.

«Το βασιλικό δολάριο ξύπνησε και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο “πόνο” για τα ευρωπαϊκά νομίσματα», είπε.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (ένα «καλάθι» συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων), σημείωσε άνοδο 0,671% στις 109,59 νωρίτερα σήμερα (19:10 GMT), έχοντας νωρίτερα αγγίξει τις 109,99, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2002.

Οι προσδοκίες για τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου αυξάνονται λόγω των ισχυρών οικονομικών δεδομένων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed να δείχνουν τελευταία πιθανότητα περίπου 77,1% για μια τέτοια αύξηση. 

Αυτό βοήθησε στην ώθηση της απόδοσης του δείκτη αναφοράς των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ σε υψηλό σε διάστημα άνω των δύο μηνών στα 3.297.

«Ακόμη και μετά την επίτευξη νέων ρεκόρ, η ισχύς του δολαρίου έχει περιθώρια να επεκταθεί κάπως περισσότερο, ενισχυμένη από την παγκόσμια επιβράδυνση και την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ειδικότερα», δήλωσαν αναλυτές της Generali Insurance Asset Management.

Το ευρώ υποχώρησε 0,99%, και βρέθηκε ξανά κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στα 0,9953 $, ενώ η βρετανική λίρα έφτασε στο νέο χαμηλό 2-1/2 ετών στα 1,1501 δολ. και τελευταία υποχώρησε περίπου 0,69%.

Το γιεν Ιαπωνίας υποχώρησε έως και τα 140,23 γεν ανά δολάριο, το χαμηλότερο από το 1998. Το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,81% στα 140,095 γεν.

Το Bitcoin, το οποίο επίσης διαπραγματεύεται σύμφωνα με το κλίμα κινδύνου, υποχώρησε 1,17%, διαπραγματεύθηκε ελαφρώς κάτω από 20.000 δολ.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News