Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Υπό αμφισβήτηση το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου

Reuters: Υπό αμφισβήτηση το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου

Oι «ταύροι» του ευρώ αναμένεται να γίνουν πολύ νευρικοί μέσα στον Αύγουστο εν μέσω αμφιβολιών για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. 

Το ευρώ έχει ενισχυθεί 3,5% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους έως σήμερα, με τους επενδυτές να είναι ισχυρά τοποθετημένοι απέναντι στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το οποίο τέτοια εποχή πέρυσι βρισκόταν σε χαμηλό δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου. 

Αυτή η άποψη βασίζεται πρωταρχικά στην άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα τερματίσει σύντομα το σημερινό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, πιο γρήγορα από την ΕΚΤ. 

Η Gabriele Foa, συνδιαχειρίστρια της Algebris Investments, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού για λίγους ακόμη μήνες, ενώ την ίδια στιγμή τα εξασθενημένα στοιχεία για την οικονομία θα τροφοδοτούν την επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ. 

 
Η επιθετική ΕΚΤ εξηγεί την πρόσφατη ανοδική πορεία του ευρώ. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί αυτή τη στιγμή 10% από τα χαμηλά που άγγιξε πέρυσι κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. 

Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας, το μέτρο που αποτιμά την αξία του ευρώ έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό. 

Αυτό εν μέρει συμβαίνει εξαιτίας της εξασθένησης του γιουάν το οποίο εκπροσωπεί περισσότερο από το 10% του καλαθιού και έχει επηρεαστεί αρνητικά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. 

Την ίδια στιγμή, οι κερδοσκόποι πόνταραν τις περισσότερες θέσεις αγοράς στο ευρώ τις εννέα εβδομάδες έως τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της CFTC. 

O δρόμος ωστόσο θα είναι αρκετά δύσκολος για το ευρώ στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η αγορά περιμένει τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για το Σεπτέμβριο καθώς και τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. 

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το ευρώ να κινείται σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 1,15 και 1,20 έναντι του δολαρίου τα επόμενα τρίμηνα, που σημαίνει περαιτέρω άνοδο τουλάχιστον 4% από τα σημερινά επίπεδα. 

Η ισχύς του νομίσματος είναι καλοδεχούμενη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν δίδει και μεγάλη σημασία στην άνοδο του ελβετικού φράγκου, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kenneth Broux. Αναφέρεται στην άνοδο 7% του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2023. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Σε επίπεδα-ρεκόρ τα short από διαχειριστές κεφαλαίων

O λαβύρινθος του πληθωρισμού

Νομίσματα: Γιατί το δολάριο ήταν και θα παραμείνει κυρίαρχο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News