Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 13:10
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Σε επίπεδα-ρεκόρ τα short από διαχειριστές κεφαλαίων

Δολάριο: Σε επίπεδα-ρεκόρ τα short από διαχειριστές κεφαλαίων

Σε επίπεδα-ρεκόρ αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά του δολαρίου οι διαχειριστές κεφαλαίων, εν μέσω προσδοκιών ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος της 16μηνης εκστρατείας νομισματικής σύσφιγξης της Federal Reserve.

Οι θεσμικοί επενδυτές –συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ασφαλιστικών και των αμοιβαίων κεφαλαίων- αύξησαν τις short θέσεις τους στο δολάριο κατά 18%, στα 568.721 συμβόλαια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία  που επεξεργάστηκε το Bloomberg.

Στις 12 Ιουλίου, ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών, όταν ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές τον Ιούνιο. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, αλλά ενδέχεται να αρχίσει να τα μειώνει από τις αρχές του επόμενου έτους, όπως μαρτυρούν τα παράγωγα στην αγορά.

Δολάριο: Σε επίπεδα-ρεκόρ τα short από διαχειριστές κεφαλαίων-1

«Είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα στις ΗΠΑ», είπε στο Bloomberg ο Rodrigo Catril της National Australia Bank. «Αυτό από μόνο του θα ενθαρρύνει την αγορά να πιστέψει ότι η Fed όχι μόνο τελείωσε (τις αυξήσεις επιτοκίων) αλλά και θα αρχίσει να σκέφτεται τις μειώσεις επιτοκίων προς την αλλαγή του χρόνου, και αυτό θα προκαλέσει σημαντική πτώση του δολαρίου».

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις short θέσεις στο δολάριο έγιναν  έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Αντίθετα, οι short θέσεις στο δολάριο έναντι του γιεν σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο του 2020.

Η αγορά περιμένει σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, με τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Νομίσματα: Γιατί το δολάριο ήταν και θα παραμείνει κυρίαρχο

Τέλος εποχής για το ισχυρό δολάριο; Πού ποντάρουν οι «αρκούδες»

Κεντρικές τράπεζες: Το δολάριο το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και την επόμενη 10ετία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News