Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 19:44
BUSINESS & FINANCE

Τέλος εποχής για το ισχυρό δολάριο; Πού ποντάρουν οι «αρκούδες»

Τέλος εποχής για το ισχυρό δολάριο; Πού ποντάρουν οι «αρκούδες»

Απώλειες 2% σημείωσε την περασμένη εβδομάδα το δολάριο, τις μεγαλύτερες από τον Νοέμβριο, με κάποιους οικονομολόγους να θεωρούν ότι το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται μπροστά σε ένα τέλος εποχής. Εάν έχουν δίκιο, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές θα είναι σαρωτικές.

Το δολάριο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους τουλάχιστον, αφότου η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων.

Όσοι ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση του δολαρίου, τη συνδέουν με την αναπόφευκτη μείωση των επιτοκίων, κάτι που η αγορά περιμένει κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

«Η πρόβλεψή μας ότι το δολάριο θα εισέλθει σε μία πολυετή καθοδική τάση στηρίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κύκλος σύσφιγξης της Fed θα μετατραπεί σε έναν κύκλο χαλάρωσης και αυτό θα ρίξει το δολάριο, παρότι και άλλες κεντρικές τράπεζες θα μειώνουν τα επιτόκιά τους», σημειώνει ο Steven Barrow της Standard Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μία μακροπρόθεσμη πτώση του δολαρίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Θα μείωνε τις τιμές εισαγωγών για τις αναδυόμενες οικονομίες, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αντίστοιχα, θα έδινε ώθηση στις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων, σε βάρος των ανταγωνιστών τους σε Ευρώπη, Ασία και αλλού.

«Το πιθανότερο μονοπάτι για το δολάριο είναι να παραμείνει αδύναμο τους επόμενους μήνες», λέει ο Peter Vassallo, διαχειριστής κεφαλαίων της BNP Paribas Asset Management. Ο ίδιος ποντάρει ότι το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και η νορβηγική κορώνα θα ενισχυθούν.

Βέβαια, οι επενδυτές έχουν «καεί» και στο παρελθόν, με πρόωρα στοιχήματα σε μειώσεις επιτοκίων της Fed, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έριχναν το δολάριο. Αυτό συνέβη νωρίτερα μέσα στο 2023, όταν το αμερικανικό νόμισμα φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παρατεταμένης πτώσης, αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η Fed δεν επρόκειτο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Michael Cahill, της Goldman Sachs, εκτιμά ότι η όποια πτώση του δολαρίου θα είναι πιο «ρηχή» από ό,τι στο παρελθόν, κάτι το οποίο στηρίζει στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Κατά την άποψή του, η στήριξη προς το δολάριο θα καταρρεύσει εάν η Fed σταματήσει τη μάχη της έναντι του πληθωρισμού, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά τα επιτόκια του ευρώ υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου είναι εάν η εικόνα του πληθωρισμού παρουσιάσει απόκλιση», λέει ο αναλυτής. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί στα 1,15 ανά ευρώ το 2024, από περίπου 1,12 τώρα. Το γιεν αναμένεται να ενισχυθεί στα 125 ανά δολάριο, από περίπου 139 τώρα.

«Από πλευράς αποτίμησης, το δολάριο είναι ακόμα πολύ υπερτιμημένο», είπε ο Paresh Upadhyaya, της Amundi Asset Management. «Νομίζω ότι αυτό θα αρχίσει να μειώνεται».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Το δολάριο το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και την επόμενη 10ετία

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο σαν όπλο – Ο πλανήτης αντιδρά

Απειλείται το δολάριο από το γουάν; Ούτε η ίδια η Κίνα δεν θα το ήθελε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News