Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 08:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλείται το δολάριο ως νόμισμα αποθεματικών; Δεκαπλασιάστηκε ο ρυθμός πτώσης του

Απειλείται το δολάριο ως νόμισμα αποθεματικών; Δεκαπλασιάστηκε ο ρυθμός πτώσης του

Απότομη πτώση εμφάνισε το δολάριο ως νόμισμα διεθνών αποθεματικών το 2022, έστω και εάν το αμερικανικό νόμισμα παραμένει αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurizon SLJ Asset Management, το δολάριο αντιπροσώπευε περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών διεθνών αποθεματικών το 2003, όμως το ποσοστό του έπεσε στο 55% έως το 2021 και στο 47% πέρυσι.

 «Αυτή η μείωση κατά 8% σε ένα χρόνο είναι εξαιρετική», σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας, καθώς εξηγούν ότι πρόκειται για δεκαπλασιασμό σε σχέση με τον μέσο ρυθμό μείωσης που σημειωνόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η πτώση του δολαρίου ως νομίσματος αποθεματικών επιταχύνθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά της Μόσχας έκαναν πολλά κράτη λιγότερο πρόθυμα να διατηρήσουν τις μεγάλες θέσεις τους στο δολάριο, αναφέρει η έκθεση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πάγωσαν τα συναλλαγματικά της αποθεματικά, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να βασίζεται περισσότερο στο κινεζικό γουάν.

Το ευρώ

Το μερίδιο του ευρώ στα διεθνή αποθεματικά εκτινάχθηκε περίπου 5%, σύμφωνα με την Eurizon, φέρνοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στα ίδια επίπεδα που είχε φτάσει το 2003 και ουσιαστικά διαγράφοντας απώλειες δύο δεκαετιών.

Το γουάν της Κίνας, εν τω μεταξύ, συνέχισε να κερδίζει έδαφος με τον συνηθισμένο ρυθμό του, χωρίς να δει κάποια μεγάλη άνοδο ως νόμισμα αποθεματικών πέρυσι.

Σίγουρα, κανένα άλλο νόμισμα δεν βρίσκεται σε θέση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο, τόνισε η Eurizon.

Το δολάριο κατείχε το 85% του συνολικού τζίρου συναλλάγματος το 2010, σε σύγκριση με το μερίδιο αγοράς του 88% το 2022.

Πάντως, η Fitch Solutions αναγνωρίζει ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει «αλλαγή παραδείγματος», καθώς δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό νόμισμα για το διεθνές εμπόριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurizon: Το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει επιπλέον 15% τα επόμενα έξι τρίμηνα

Δολάριο: Άρχισε η πτώση του; – Οι «κόκκινες γραμμές» πέραν της Fed

Δολάριο: Στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί τριών ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News