Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το δολάριο

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το δολάριο

Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό επτά εβδομάδων στη σημερινή συνεδρίαση καθώς τα νέα ισχυρά μακροοικονομικά στις ΗΠΑ απομάκρυναν την προοπτική αλλαγής πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ αισιοδοξία δημιούργησε και η πιθανότητα συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τις επόμενες ημέρες. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάθρι ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή η έγκριση της συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημερίο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και υπάρχουν οι βάσεις για τη συνέχιση των συζητήσεων. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένα άτομα σορτάρουν το δολάριο ως αντιστάθμισμα σε μία πιιθανή κρίση, όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μία συμφωνία και αυτό έκανε πολλούς traders να αλλάξουν τις θέσεις τους απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα», ανέφερε ο Τιερί Γουίζμαν, στρατηγικός αναλυτής της Macquarie. 

Τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι χορηγήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου την προηγούμενη εβδομάδα. 

Καλύτερα απ΄ό,τι είχαν προβλεφθεί ήταν και τα στοιχεία για το δείκτη μεταποίησης της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια, τα οποία έδειξαν μικρότερη πτώση το Μάιο από τα επίπεδα του Απριλίου. 

Ο δείκτης δολαρίου άγγιξε νέο υψηλό επτά εβδομάδων στις 103,59 μονάδες. Έναντι του γιέν, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό εξαμήνου, στο 138,67. 

Traders προεξοφλούν μία πιθανότητα 33% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, τη στιγμή που μόλις πριν από ένα μήνα το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 20%. 

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί που ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και δεν αποθερμαίνεται πιο γρήγορα ώστε να επιτρέψει στη Fed να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις τον Ιούνιο. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News