Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 12:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε έξι μήνες έναντι του δολαρίου

Ευρώ: Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε έξι μήνες έναντι του δολαρίου

Σε τροχιά ανάκαμψης δείχνει ότι έχει εισέλθει το ευρώ, καθώς συνεχίζει να ενισχύεται έναντι των ισχυρών νομισμάτων και σήμερα Δευτέρα.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή σε έξι μήνες ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη είναι η ενίσχυσή του έναντι της βρετανικής στερλίνας, καθώς έχει εκτιναχθεί σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2021.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ενισχυόταν έως 1,6%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0198 (υψηλό από τις 17 Αυγούστου), ενώ περί τις 12:30 έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 1,38%, στο 1,0177, ανοίγοντας περαιτέρω την απόσταση από το χαμηλό είκοσι ετών στο οποίο είχε κατρακυλήσει την περασμένη εβδομάδα. 

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι μιας ομάδας έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί σχεδόν κατά 1% και έχει διολισθήσει στο 107,92 και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό είκοσι ετών του 110,79 της περασμένης εβδομάδας. 

Στη διάρκεια των συναλλαγών η ισοτιμία του απέναντι στη βρετανική λίρα σκαρφάλωσε στο 87,22 και σε υψηλό 18 μηνών, για να πέσει στη συνέχεια στο 87,09 με άνοδο 0,81%.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια προκειμένου να ανακόψει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, έχουν δώσει ώθηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έφθασε ακόμη και υπό του 1:1 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

«Βλέπουμε την ανάκαμψη των μετοχών και την πρόσφατη διόρθωση του δολαρίου να συνεχίζεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι αγορές βλέπουν βραχυπρόθεσμα την κορύφωση της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η στάση τους είναι σχετικά αμυντική», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Επανήλθε άνω του 1:1 έναντι του δολαρίου

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 75 μονάδες βάσης – Βλέπει πληθωρισμό στο 8,1% φέτος

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News