Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 20:51
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό πενταμήνου το δολάριο με «ανάχωμα» την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ

Σε υψηλό πενταμήνου το δολάριο με «ανάχωμα» την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ

To δολάριο εκτοξεύθηκε σε υψηλό πενταμήνου, από τη στιγμή που οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω ή να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% ενδοσυνεδριακά σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα να καταγράφει άνοδο άνω του 4%. Η ανοδική του πορεία ήταν εντυπωσιακή και σταθερή, με το νόμισμα να καταγράφει επτά διαδοχικές εβδομάδες κερδών, στην πιο παρατεταμένη ανοδική πορεία από το 2018.  

Οι επενδυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς την πορεία του δολαρίου, μέσα σε ένα περιβάλλον εξασθενημένης ανάπτυξης σε Κίνα και Ευρώπη. Η Goldman Sachs δίδει τώρα μία πιθανότητα 15% για ύφεση στις ΗΠΑ έναντι ποσοστού 20% που έδιδε μέχρι πρότινος.

«Οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της ισχύος του δολαρίου, που είναι οι υψηλότερες αποδόσεις και η οικονομική επιβράδυνση εκτός των ΗΠΑ, έχουν επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο», αναφέρει ο Simon Harvey της Monex Europe. 

Εάν ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο κλείσει την εβδομάδα με νέα άνοδο, τότε θα σηματοδοτήσει το πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το 2005. 

Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά τη μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, η εξασθενημένη ανάπτυξη στην Ευρώπη δημιουργεί φημολογίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια νωρίτερα, την ώρα που η Κίνα διολισθαίνει ακόμη πιο βαθιά σε μία στεγαστική κρίση. 

Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Έναντι του γιέν, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περυσινού Νοεμβρίου. 

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου φαίνεται ευάλωτη σε περαιτέρω διόρθωση προς το επίπεδο του 1,07 στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων στην Ευρωζώνη και τη λιγότερο επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, αναφέρει η Valentin Marinov της Credit Agricole. 

Η αγορά οψιόν προοιωνίζεται επίσης περαιτέρω δυναμική για το δολάριο. Και αυτό, καθώς ένα σημαντικό βαρόμετρο της αγοράς για το κλίμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Οι αντοχές του δολαρίου εξαρτώνται περισσότερο από την Κίνα παρά την Fed

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του δολαρίου – Ποιοι θέλουν να το αντικαταστήσουν

Η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου, κλειδί για την αύξηση του αμερικανικού χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News