Green Economy Σάββατο 2/12/2023, 20:01
COP28

Η ώρα της κρίσης για την πετρελαϊκή βιομηχανία: Οι δύο συστάσεις

Η ώρα της κρίσης για την πετρελαϊκή βιομηχανία: Οι δύο συστάσεις

Σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου: είτε θα συνεχίσουν να επιταχύνουν την κλιματική κρίση, είτε θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της, όπως τονίζει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ενόψει της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεισφέρει μόλις το 1% των παγκόσμιων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, ενώ εκλύει τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων. Όπως προειδοποιεί η ΙΕΑ, για να υπάρξει οποιαδήποτε ελπίδα να περιορίσει ο πλανήτης την άνοδο της θερμοκρασίας, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

«Δεδομένου ότι ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες μιας κλιματικής κρίσης που επιδεινώνεται, η συνέχιση της ίδιας κατάστασης δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά υπεύθυνη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Fatih Birol.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μέτρα που οφείλει να λάβει η βιομηχανία, ώστε να συνεισφέρει στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στα πλαίσια της Συμφωνίας των Παρισίων. Πρώτον, πρέπει να μειώσει τη μόλυνση που οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας από τις δραστηριότητές της, όπως την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επεξεργασία των καυσίμων και τη διοχέτευσή τους στους καταναλωτές. Αυτές οι τρεις δραστηριότητες παράγουν σχεδόν το 15% των παγκόσμιων ρύπων που συνδέονται με την ενέργεια.

Το δεύτερο μέτρο που προτείνει η ΙΕΑ είναι σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι ο κλάδος επένδυσε περίπου 20 δισ. δολάρια σε προγράμματα καθαρής ενέργειας πέρυσι, δηλαδή περίπου το 2,5% από το σύνολο των δαπανών, αναφέρει η ΙΕΑ. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί στο 50% μέχρι το 2030, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στη μάχη με την κλιματική κρίση.

Μια αύξηση τέτοιου μεγέθους θα σημαίνει σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ξοδεύουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, από το 2018 μέχρι το 2022, τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν στα 17 τρισ. δολάρια: το 40% διοχετεύθηκε στην ανάπτυξη και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 10% πέρασε σε αποζημίωση των μετόχων και μόλις ένα πολύ μικρό μερίδιο επενδύθηκε στην καθαρή ενέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Το «μετέωρο βήμα» της παραγωγής πετρελαίου για το 2024

FT για Energean: Πώς μια εταιρεία φυσικού αερίου κράτησε τα φώτα του Ισραήλ αναμμένα

Η «δύσβατη» διαδρομή των 100 τρισ. δολαρίων για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News