Green Economy Παρασκευή 1/12/2023, 13:02
GREEN ECONOMY

Bill Gates: Πιθανό να ξεπεράσουμε αυτό το κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης  

Bill Gates: Πιθανό να ξεπεράσουμε αυτό το κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης  

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Bill Gates είπε την Παρασκευή (1/12) ότι ο κόσμος είναι πιθανό να ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, τα ζώα και τα οικοσυστήματα.

Μιλώντας στο CNBC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη διάσκεψη για το κλίμα COP28, ο Gates είπε ότι είναι «σίγουρα μισογεμάτο το ποτήρι» όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι είναι αισιόδοξος ότι η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάϊ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της προόδου.  

Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες επιχειρήσεων βρίσκονται στο Ντουμπάι για τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Θεωρείται ευρέως ως μια κομβική ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα έχουμε θέρμανση, πιθανότατα πάνω από τους στόχους μας και εκεί έρχεται ο τρόπος προσαρμογής, ο οποίος θα πρέπει να είναι πολύ φθηνός», τόνισε.  

«Οπως για παράδειγμα καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για μία επερχόμενη κακοκαιρία ή καλύτερα δεδομένα καιρού για να γνωρίζουν οι αγρότες, πότε να φυτέψουν», πρόσθεσε.  

Ο Gates υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι, έτσι ώστε προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, καθώς και να γίνει προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.  

«Ευτυχώς, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο που δεν πρόκειται να έχουμε τις ακραίες περιπτώσεις όπως η θέρμανση 4 βαθμών [Κελσίου], αλλά δυστυχώς πιθανότατα θα χάσουμε ακόμη και τον στόχο των 2 βαθμών. Έτσι, θα έχουμε την προσαρμογή ως προτεραιότητα», είπε ο Gates.

Στη COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο μακριά βρίσκονται ακριβώς, για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία του 2015 στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς, κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και μία άνιση και μη βιώσιμη χρήση ενέργειας και γης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κλιματική αλλαγή – COP28: Συμφωνία για ταμείο χρηματοδότησης των ευάλωτων χωρών

ΟΠΕΚ+: Το «μετέωρο βήμα» της παραγωγής πετρελαίου για το 2024

Reuters: Τέσσερις τράπεζες κατεβάζουν τον πήχυ για τις εκπομπές ρύπων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News