Green Economy Πέμπτη 30/11/2023, 19:27
GREEN ECONOMY

Η Βραζιλία θα προσχωρήσει στον ΟΠΕΚ+ χωρίς, όμως, δέσμευση για μείωση της παραγωγής

Η Βραζιλία θα προσχωρήσει στον ΟΠΕΚ+ χωρίς, όμως, δέσμευση για μείωση της παραγωγής

Στον ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να προσχωρήσει η Βραζιλία, σε μια κίνηση που δεν θα τη δεσμεύει, όμως, να προβεί σε μειώσεις της παραγωγής.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας Alexandre Silveira δήλωσε σε συνάντηση της ομάδας την Πέμπτη ότι η χώρα θα ενταχθεί στην πετρελαϊκή συμμαχία από το επόμενο έτος. Η συμμαχία είναι ανοιχτή σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, χωρίς να δεσμεύει τους υπογράφοντες ενώ τους παρέχει μια πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

«Ο πρόεδρος Lula επιβεβαίωσε την ένταξή μας στον ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο του 2024″, δήλωσε ο υπουργός στην ομάδα, σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τους αντιπροσώπους. Δήλωση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. 

Βραζιλιάνος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα εξέταζε ακόμη την πρόσκληση. «Δεν είναι σαφές αν η ένταξη στην πολιτική παραγωγής του καρτέλ θα ήταν προς το συμφέρον της Βραζιλίας: είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές αύξησης της νέας προσφοράς παγκοσμίως και το καρτέλ συμπιέζει επί του παρόντος την παραγωγή», είχε πει. 

Ο γίγαντας της Λατινικής Αμερικής εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, αύξηση 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από τη Βραζιλία, μαζί με τις ΗΠΑ, συμβάλλει στην άνοδο της παγκόσμιας προσφοράς κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News