Business & Finance Κυριακή 25/02/2024, 23:00
BUSINESS & FINANCE

CFA: Η Σ. Αραβία στο επίκεντρο των σχεδίων επέκτασης στη Μ. Ανατολή

CFA: Η Σ. Αραβία στο επίκεντρο των σχεδίων επέκτασης στη Μ. Ανατολή

Το CFA Institute εργάζεται για την επέκταση του δικτύου μελών του στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να αποτελεί βασικό σημείο εστίασης, καθώς η χώρα ανοίγει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της που αυτή τη στιγμή στηρίζεται στο πετρέλαιο.

Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός για διπλωματούχους χρηματοοικονομικούς αναλυτές στοχεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των μελών του στο βασίλειο σε περίπου 1.000 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα αυξάνει τη δεξαμενή των υποψηφίων κατά 20% ετησίως, δήλωσε ο Marg Franklin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του. 

Η χώρα έχει περίπου 1.800 υποψηφίους που σχεδιάζουν να δώσουν εξετάσεις CFA φέτος.

Η ώθηση έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία μεταρρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, να εξελίξει τις κεφαλαιαγορές της και να ενθαρρύνει περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, το βασίλειο επιδιώκει να προσελκύσει ντόπιους εργαζόμενους σε χρηματοοικονομικά επαγγέλματα και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διαφοροποιήσει τις ροές εισοδήματός του μακριά από το πετρέλαιο. 

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του σχεδίου είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης», δήλωσε ο Franklin στο επενδυτικό συνέδριο του CFA Institute για τη Μέση Ανατολή στο Ριάντ την Κυριακή.

«Όταν κοιτάζετε τα τελευταία πέντε χρόνια, η φιλοδοξία είναι σαφής», είπε. «Είναι ένας νέος πληθυσμός και γνωρίζει τους σημαντικότερους μοχλούς που θα τον βοηθήσουν να γίνει μια πιο διαφοροποιημένη, ανθεκτική οικονομία και πολύ μεγαλύτερος παγκόσμιος παίκτης».

Το CFA εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πρόσθετες πιστοποιήσεις στα αραβικά και διερευνά τρόπους για να ενσωματώσει περισσότερη εκπαίδευση στα χρηματοοικονομικά, όπου παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, δήλωσε ο Franklin.

Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία στη Σαουδική Αραβία, καθώς η χώρα στοχεύει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την ατζέντα της Vision 2030, πρόσθεσε ο Franklin. 

«Καθώς ξεκινούν τις προσπάθειες για έναν πιο περιεκτικό εργασιακό χώρο όσον αφορά το είδος των ταλέντων και την ένταξη περισσότερων γυναικών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα», δήλωσε ο Franklin. 

Η Σαουδική Αραβία έχει σήμερα 520 μέλη CFA, εκ των οποίων περίπου το 12% είναι γυναίκες, δήλωσε ο Fahad Kordi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CFA και επικεφαλής επενδύσεων και δομημένης χρηματοδότησης στην Banque Saudi Fransi. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από το 8% που ήταν το 2022. 

Το ποσοστό των γυναικών μελών ήταν σχεδόν μηδενικό πριν το βασίλειο αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες το 2017 και το 2018 για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της άδειας στις γυναίκες να οδηγούν και να ανοίγουν επιχειρήσεις χωρίς τη συγκατάθεση ενός άνδρα κηδεμόνα. Η Khlood A. Aldukheil, σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της Erteqa Financial Company, έγινε το πρώτο θηλυκό μέλος CFA της Σαουδικής Αραβίας το 2003 και ήταν η μόνη γυναίκα από τη χώρα που κατείχε την πιστοποίηση μέχρι το 2015.

Ενώ το CFA αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας για τις εξετάσεις του στη Μέση Ανατολή, περίπου το 44% των παγκόσμιων υποψηφίων πέτυχε στις εξετάσεις επιπέδου ΙΙ τον Νοέμβριο. Περίπου το 35% πέρασε το επίπεδο Ι. Και τα δύο ποσοστά είναι χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο 10 ετών. 

Οι εταιρείες CFA της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν υπέγραψαν επίσης την Κυριακή μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News