Business & Finance Κυριακή 11/02/2024, 19:11
BUSINESS & FINANCE

Cenbank: Σύντομα η 2η δόση της επιχορήγησης της Σ. Αραβίας 250 εκατ. δολ. στην Υεμένη

Cenbank: Σύντομα η 2η δόση της επιχορήγησης της Σ. Αραβίας 250 εκατ. δολ. στην Υεμένη

Η Υεμένη θα λάβει τη δεύτερη δόση ύψους 250 εκατ. δολαρίων από τη σαουδαραβική επιχορήγηση ύψους 1 δισ. δολαρίων την Κυριακή ή τη Δευτέρα για τη στήριξη των πληρωμών μισθών, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας.

Ο Ahmed bin Ahmed Ghaleb Al-Maabqi δήλωσε ότι τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια δολάρια της επιχορήγησης, από τα οποία τα πρώτα 250 εκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στην τράπεζα, που εδρεύει στο νότιο λιμάνι του Άντεν.

Η τράπεζα στηρίζει την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, καθώς αγωνίζεται με ένα αδύναμο νόμισμα και υψηλές τιμές καυσίμων και εμπορευμάτων.

Το Ριάντ ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού στην Υεμένη που πολεμά τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι από το 2015, αφότου το κίνημα εκδίωξε την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση από την πρωτεύουσα Σαναά στο βορρά, αναγκάζοντάς την να μεταφερθεί στο Άντεν.

Ο πρεσβευτής του Ριάντ στην Υεμένη, Mohammed al-Jaber, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η δεύτερη δόση των 250 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκε για να βοηθήσει στην πληρωμή μισθών και λειτουργικών δαπανών και επισιτιστικής ασφάλειας, στην Υεμένη.

Ο Al-Maabqi δήλωσε ότι τα χρήματα θα καλύψουν μόνο τους μισθούς για μερικούς μήνες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα.

Είπε ότι οι επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη.

«Η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη ως αποτέλεσμα του πολέμου που συνεχίζεται για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Με τις επιθέσεις των Χούθι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (στην Υεμένη) και τη διακοπή των εξαγωγών, οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επιδείνωσαν την κατάσταση. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη», πρόσθεσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ντουμπάι.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα και τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, έχουν βάλει στο στόχαστρο τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ, προκαλώντας τα αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τον περασμένο μήνα.

Οι Χούθι λένε ότι θα επιμείνουν στα χτυπήματά τους έως ότου συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του κυβερνώντος ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς της Γάζας και επιτραπεί η είσοδος τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα χωρίς περιορισμούς για να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βομβαρδισμοί στη Ράφα – «Yπέρμετρα» τα αντίποινα του Ισραήλ λένε οι ΗΠΑ

Οι αντάρτες Χούθι μιλούν για νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Ερυθρά Θάλασσα: 6 πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων εκτόξευσαν χθες οι Χούθι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News