Green Economy Δευτέρα 26/02/2024, 22:48
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Σε υψηλά έτους το αμερικανικό αργό – Ξεπέρασε τα 82 δολάρια ανά βαρέλι το brent

Πετρέλαιο: Σε υψηλά έτους το αμερικανικό αργό – Ξεπέρασε τα 82 δολάρια ανά βαρέλι το brent

Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά καθώς οι φυσικές αγορές στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν και η ζήτηση από την Κίνα έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σκαρφάλωσαν κατά 1,4% για να διαμορφωθούν πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ξεπέρασε τα 82 δολάρια. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν υποτονικός, καθώς αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν τη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας στο Λονδίνο, μια σημαντική συγκέντρωση του κλάδου, όπου πρόκειται να σταθμιστούν οι προοπτικές του πετρελαίου φέτος. 

Οι φυσικές τιμές του αμερικανικού αργού ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς τα διυλιστήρια επωφελούνται από τα ισχυρά περιθώρια κέρδους και οι ξένοι αγοραστές στρέφονται στο αμερικανικό αργό για να αποφύγουν τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Οι τιμές έλαβαν επίσης στήριξη από μια σύντομη διακοπή των εξαγωγών από ένα πετρελαϊκό πεδίο στη δυτική Λιβύη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και από την εντατικοποίηση των αμερικανικών και συμμαχικών επιθέσεων σε στόχους των Χούθι για την καταπολέμηση των εμπορικών ναυτιλιακών διαταραχών στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. 

Κάποια θετικά μηνύματα σχετικά με τη ζήτηση εμφανίζονται επίσης. Στην Κίνα, η εκρηκτική άνοδος των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς αύξησε τις ελπίδες για μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη της κατανάλωσης. Τα τοπικά διυλιστήρια έχουν αγοράσει φορτία από όλο τον κόσμο από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους εμπόρους, καθώς και έχουν αυξήσει τις προθεσμιακές προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία για τον Μάρτιο.

Πετρέλαιο: Σε υψηλά έτους το αμερικανικό αργό – Ξεπέρασε τα 82 δολάρια ανά βαρέλι το brent-1

 

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Στις ευρύτερες αγορές, ένας δείκτης του αμερικανικού νομίσματος ήταν σταθερός, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, ήταν πιο αδύναμα.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ να αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της υψηλότερης παραγωγής από χώρες εκτός του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. 

Το καρτέλ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται ευρέως να παρατείνουν τις τρέχουσες περικοπές τους στο επόμενο τρίμηνο κατά τη συνάντησή τους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το WTI Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,4% για να διαμορφωθεί στα 77,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 82,53 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News