Green Economy Παρασκευή 16/02/2024, 22:26
GREEN ECONOMY

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Φιλόδοξος, αλλά ανέφικτος ο στόχος της Καλιφόρνιας

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Φιλόδοξος, αλλά ανέφικτος ο στόχος της Καλιφόρνιας

Το σχέδιο της Καλιφόρνιας να φέρει υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ακτές της μέχρι το 2035, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πολιτείας να πάρει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι περισσότερο δύσκολο στην εφαρμογή του από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας της Καλιφόρνιας μόλις έδωσε εντολή στην πολιτεία να κατασκευάσει περισσότερα από 56 gigawatt καθαρής ενέργειας τα επόμενα 11 χρόνια, με το 8% από αυτά να προέρχεται από υπεράκτια αιολικά. Ενώ έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα για την ανέγερση ανεμογεννητριών στις ακτές της Καλιφόρνιας, τίποτα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη.

«Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, φαίνεται φιλόδοξο», δήλωσε η αναλύτρια του BloombergNEF Chelsea Jean-Michel, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο στόχος του 2035 είναι εφικτός. «Εκτιμούμε ότι η Καλιφόρνια θα υπολείπεται του στόχου της», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι η πολιτεία θα έχει μόλις 1,1 gigawatt υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τότε. Ένα gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 750.000 σπίτια.

Η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στα ανοικτά της δυτικής ακτής, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχώρησε σε συμβάσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόλις τον Δεκέμβριο του 2022, και τα μεγαλύτερα βάθη απαιτούν πλωτή τεχνολογία που δεν έχει αναπτυχθεί ευρέως. Τέτοια έργα χρειάζονται χρόνια για να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν.

«Η ρυθμιστική αβεβαιότητα, τα ύδατα βάθους άνω του ενός χιλιομέτρου, το υψηλό κόστος και η έλλειψη τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού θα δυσκολέψουν την Καλιφόρνια να επιτύχει τους στόχους εγκατάστασης», δήλωσε η Jean-Michel.

Οι κατασκευαστές που ελπίζουν να εισαγάγουν υπεράκτια αιολική ενέργεια στην κεντρική ακτή της πολιτείας αντιμετωπίζουν ήδη έντονες αντιδράσεις από τους συντηρητές, μια πρόσθετη πρόκληση για μια βιομηχανία που αγωνίζεται με υψηλότερο κόστος και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αιολικά: Η Ευρώπη απελευθερώνεται -επιτέλους- από τη γραφειοκρατία

«Διαζύγιο» BP – Equinor για τα υπεράκτια αιολικά έργα στη Νέα Υόρκη

Η οικονομία της Βρετανίας «δεν λειτουργεί» για δύο βασικούς λόγους 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News