Green Economy Δευτέρα 12/02/2024, 12:33
GREEN ECONOMY

Αιολικά: Η Ευρώπη απελευθερώνεται -επιτέλους- από τη γραφειοκρατία

Αιολικά: Η Ευρώπη απελευθερώνεται -επιτέλους- από τη γραφειοκρατία

Χρειάστηκε να περάσει η χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, αλλά η Ευρώπη κατάφερε επιτέλους να ξεκινήσει τη χαλάρωση της γραφειοκρατίας, η οποία εδώ και χρόνια καθυστερεί την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών.

Ορισμένα μέτρα, όπως ο χαρακτηρισμός της ανάπτυξης ΑΠΕ ως έργων δημοσίου συμφέροντος, βοήθησαν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τις αδειοδοτήσεις νέων αιολικών πάρκων σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με το BloombergNEF. Βέβαια, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, δόθηκαν άδειες για έργα περίπου 7,5 γιγαβάτ το 2023, δηλαδή 80% περισσότερο από το 2022 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Η Ισπανία έχει επίσης επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Βέβαια, εκκρεμεί η έγκριση έργων περίπου 55 γιγαβάτ για onshore και offshore αιολικά στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Πρόκειται δηλαδή για δυναμικότητα περίπου επτά φορά μεγαλύτερη από αυτή που προστέθηκε σε αυτές τις χώρες την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με το BloombergNEF, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το όριο που έχει θέσει η Κομισιόν.

Χρόνιο πρόβλημα οι εγκρίσεις

Οι εγκρίσεις ήταν ανέκαθεν από τα βασικά εμπόδια για την ταχεία ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. Πολλές φορές, οι ανάδοχοι των έργων περιμένουν τόσο πολύ για να πάρουν το «πράσινο φως» από τις αρχές, ώστε οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών που σκόπευαν να παραγγείλουν στην αρχή της διαδικασίας δεν είναι πια προς πώληση.

«Η Ε.Ε. πρέπει να αποκτά 30 γιγαβάτ νέων αιολικών αιολικών κάθε χρόνο, προκειμένου να φτάσει στους στόχους του 2030. Ο ρυθμός της αδειοδότησης δεν είναι αρκετός για να φτάσει εκεί», σχολίασε στο Bloomberg ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης για τα αιολικά WindEurope.

Στα τέλη του 2022 τέθηκε ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ταχύτητα της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας. Ανάμεσα στα μέτρα ήταν ο καθορισμός ορισμένων έργων ΑΠΕ ως εθνικού συμφέροντος, το οποίο μπορεί να αποτρέψει αγωγές εναντίον νέων εργοστασίων, που θα καθυστερούσαν τη διαδικασία. Επίσης, έγιναν προσπάθειες για επίσπευση των περιβαλλοντικών μελετών.

Τα μέτρα αυτά ήταν καθοριστικά, ώστε η Γερμανία να φτάσει πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο των επιτρεπόμενων πρότζεκτ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Άλλες αγορές αιολικών όπως η Ιταλία και η Γαλλία έχουν μείνει πίσω, σύμφωνα με το BloombergNEF. Περαιτέρω μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση, αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους, αλλά και της βαριάς διαδικασίας εκτύπωσης αδειών δεκάδων χιλιάδων σελίδων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα – Αύξηση 147% την τελευταία 10ετία

Φωτοβολταϊκά: Σε κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία – Πόλεμος τιμών με την Κίνα

ΑΠΕ: 62 εκατ. ευρώ σε δήμους και καταναλωτές – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News