Business Talk Τετάρτη 22/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των ελληνικών επιχειρήσεων και η καλπάζουσα ανάκαμψη του τουρισμού

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των ελληνικών επιχειρήσεων και η καλπάζουσα ανάκαμψη του τουρισμού
  • Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τρεις φορές όσα η Ελλάδα, συγκέντρωσε το Βέλγιο από τη δημοπρασία χορήγησης φάσματος συχνοτήτων 5G (700MHz, 3600MHz). Το φάσμα των 700MHz μοιράστηκαν οι εταιρείες Proximus, Telenet, Orange Βελγίου και Citymesh, ενώ ο πέμπτος συμμετέχων στο διαγωνισμό, η εταιρεία NRB αγόρασε τις συχνότητες των 3,5 GHz. Η Ελλάδα-μία από τις πρώτες χώρες που πραγματοποίησε τη σχετική δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2020- έχει εισπράξει από την αντίστοιχη διαδικασία 372 εκατ. ευρώ. 
  • Στόχος βέβαια, εντός κι εκτός Ελλάδας δεν είναι μόνο η κάλυψη με δίκτυο 5G της χώρας που εξασφαλίζει ιδιαίτερα γρήγορες ταχύτητες στο ασύρματο Ίντερνετ. Είναι και η δημιουργία εφαρμογών με μεγάλη χρησιμότητα για τη βιομηχανία, επί των οποίων θα στηριχθεί το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) όπου αισθητήρες, οχήματα και συσκευές διασυνδέονται, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποθεμάτων μιας επιχείρησης. Αλλά φευ, ακόμα η μέση ελληνική επιχείρηση έχει ψηφιακό αναλφαβητισμό. 
  • Θα πρέπει ωστόσο κάποια στιγμή να πληθύνουν επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις για τη μετάβαση στο 5G, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου (στις εγκαταστάσεις τους) και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού τους, ώστε να καταστεί συμβατός με την τεχνολογία πέμπτης γενιάς. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, σε περιβάλλον πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων. 
  • Το 5G βασίζεται σε υψηλότερες συχνότητες και πολύ μεγαλύτερο τμήμα του ραδιοφάσματος, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων, επιτρέποντας την αποστολή δεδομένων σε υψηλότερο αριθμό συσκευών, σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης, σε σχέση με το 4G, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» και να επιστρέψει, απελευθερώνει την επικοινωνία των μηχανών και κατ’ επέκταση δημιουργεί νέες δραστηριότητες. Αλλά απαιτείται και η δημιουργία ενός ιδιαίτερα πυκνού δικτύου 5G στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει την υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα βοηθήσει κάποιες και κάποιες άλλες τα άλλα ευρωπαϊκά και εγχώρια χρηματοδοτικά εργαλεία. Αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο. 
  • Πυκνώνουν οι ενδείξεις που θέλουν την φετινή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό να ανακτά το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019. Ωστόσο παράλληλα υπάρχουν και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, κυρίως από ακυρώσεις πτήσεων που προκαλούνται από προβλήματα διαχείρισης της αεροπορικής κίνησης λόγω της σημαντικής ανάκαμψης της στην μετά covid εποχή από μεγάλα διεθνή αεροδρόμια. 
  • Αδυνατούν όμως οι σχετικές ανησυχίες τουλάχιστον επί του παρόντος να επισκιάσουν τα δεδομένα: σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις επανέκτησαν το 86,6% εκείνων της αντίστοιχης περιόδου του 2019, χρόνια ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Παράλληλα κατά το ίδιο διάστημα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 20,3% . Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη τόσο για τα έσοδα όσο και για την ποιότητα του εισερχόμενου τουρισμού. 
  • Εν μέρει η εικόνα αυτή προκύπτει και από την αλλαγή που συντελείται στο μείγμα των αγορών στις οποίες είναι πλέον ελκυστική η Ελλάδα: προκύπτει σαφώς από τα στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος αφενός η επανάκαμψη των επισκέψεων από τις ΗΠΑ και αφετέρου η μεγάλη αύξηση των εισπράξεων από χώρες όπως η Γαλλία όπου καταγράφεται άνοδος της τάξης του 50% σε σχέση με το 2019. Κατά 18% είναι επίσης αυξημένες οι εισπράξεις στο τετράμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και από τη Γερμανία. Και την ίδια ωρα χώρες χαμηλότερης μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης όπως από την Ανατολική Ευρώπη έχουν μικρότερη ή και αμελητέα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετοχή στην ελληνική αγορά.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News