Business Talk Τετάρτη 16/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το club του ενός δισ., ο εθνικός ευεργέτης και ο αφηγηματικός ρεαλισμός

Το club του ενός δισ., ο εθνικός ευεργέτης και ο αφηγηματικός ρεαλισμός
  • Περισσότερο ως μία προσπάθεια να μπει στην ομάδα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ -με ό,τι αυτό σημαίνει σε μελλοντικές κινήσεις άλλων αλυσίδων ή πώλησης της ίδιας της Μασούτης – ερμηνεύει η αγορά την κίνηση της Μασούτης να εισέλθει στην αγορά της Κρήτης μέσω της συμφωνίας για την απόκτηση του 50% της συνεταιριστικής επιχείρησης ΣΥΝ.ΚΑ.

 

  • Κι αυτό διότι τα καταστήματα δεν θα φέρουν το σήμα «Μασούτης», αλλά θα διατηρήσουν το σήμα ΣΥΝ.ΚΑ., ενώ η συμφωνία γίνεται με έναν συνεταιρισμό που αριθμεί πάνω από 5.600 μέλη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην ύπαρξη κλίματος ομαλότητας και εύρυθμης λειτουργίας. Σημειώνεται ότι στο «κλαμπ του ενός δισ. ευρώ» βρίσκονται τώρα τέσσερις αλυσίδες, η Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος , η Lidl και η METRO. H Μασούτης το 2021 έκλεισε με τζίρο στα 882 εκατ. ευρώ.

 

  • Οι προσδοκίες όλων όσων είναι κοντά στη διαδικασία για το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ είναι πολύ συγκρατημένες και δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο να βγουν άγονοι οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης. Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι μιλούν για ανάγκη εμφάνισης «εθνικού ευεργέτη» ενώ από την πλευρά ενός επενδυτή διαρρέεται πως «ναι μεν ενδιαφερόμαστε αλλά δεν θα αφήσουμε την ΛΑΡΚΟ να μας παρασύρει σε ατραπούς», καυτηριάζοντάς με αυτό τον τρόπο τα ρίσκα που ανέχει το όλο εγχείρημα.

 

  • Όσον αφορά τους επενδυτές η Mytilineos εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί αν και πιθανώς οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν αφού αξιολογηθεί η σύμβαση παραχώρησης. Η Commodity & Mining εκτιμάται πως δεν θα συμμετέχει τελικά. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) αντιμετωπίζεται ως ο επικρατέστερος για να υποβάλλει προσφορά επενδυτής αν και είναι εμφανής στους παρακολουθούντες από κοντά την υπόθεση, η αυξημένη επιφυλακτικότητα και εδώ.

 

  • Όχι ότι προκαλεί έκπληξη και ίσως να μην είναι και η πρώτη φορά, αλλά ότι το 2022 θα κατετίθετο ερώτηση στη Βουλή για τοποθέτηση κεραίας κινητής στην Κομοτηνή και ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, είναι αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο. Ο βουλευτής λοιπόν, του Κινάλ Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν ρωτάει να μάθει εάν είναι νόμιμη κεραία κινητής στην Κομοτηνή που «βρίσκεται σε απόσταση έως 300 μέτρων από σχολεία». Κι αυτό επειδή βάσει του νόμου, «σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών».

 

  • Η απάντηση όμως, της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είναι τόσο ακριβής που αγγίζει τα όρια του αφηγηματικού ρεαλισμού. Αναφέρει ότι γύρω από το σταθμό βάσης κινητής της Κομοτηνής δεν «υπάρχουν χώροι ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό και στους οποίους να παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης». Αυτό, όπως συνεχίζει η απάντηση, εφόσον «τηρηθούν επακριβώς όλες οι τεχνικές προδιαγραφές που δηλώνονται στην μελέτη κι εφόσον «αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στην οροφή της απόληξης του κτηρίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η όλη εγκατάσταση και αποκλειστεί η δυνατότητα αναρρίχησης του κοινού στους ιστούς στήριξης των κεραιοδιατάξεών της». Σε κάθε περίπτωση, όπως διασαφηνίζει η Αρχή, έχουν γίνει και μετρήσεις ραδιοεκπομπών σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων που είναι το προβλεπόμενο όριο, ενώ οι επί τόπου μετρήσεις των λεγόμενων υψίσυχνων ραδιομαγνητικών πεδίων γίνονται στην ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News