Business Talk Πέμπτη 25/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Επενδύσεις στην υγεία και τα telcos

Επενδύσεις στην υγεία και τα telcos
  • Επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία σύμφωνα μέσα αποκάλυψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της εφημερίδας Καθημερινή – Athens Health Summit. Επιπλέον οι συνολικές δαπάνες όλων των υπουργείων για την υγεία το 2022, θα διαμορφωθούν στα 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για ποσό ίσο με το 6,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%). Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε 6.000 νέες προσλήψεις στην υγεία, οι οποίες θα αποτελούν το 29% των συνολικών διορισμών που θα γίνουν από το κράτος το 2022. Μόνο για το υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει δημόσιες δαπάνες ύψους 5,3 δισ. ευρώ, οι οποίες ακολουθούν την άνοδο των δαπανών για την υγεία που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
  • Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν περί τα 1,5 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην Υγεία. Ένα μέρος των επενδύσεων αυτών θα είναι δημόσια έργα και ένα άλλο Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα αυτά του Υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ωρίμαση χειρίζεται ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όπως εξήγησε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας της χώρας μας, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες, προς όφελος των πολιτών.
  • Τα έργα του Υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF, προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτηρίων – Κέντρων Υγείας που χρίζουν αναβάθμισης. Συνολικά ο προϋπολογισμός για αυτά προσεγγίζεται τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουμε τα τεχνικά δελτία και να τα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αρχίζουν να ωριμάζουν οι μελέτες τους και η προκήρυξη των διαγωνισμών σε δεύτερο χρόνο», όπως σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης των ΣΔΙΤ στην υγεία.
  • Ειδικότερα αυτά τα ΣΔΙΤ, σύμφωνα με όσα είπαν οι κκ Σταϊκούρας και Σκυλακάκης θα αφορούν κυρίως τον βαρύ ιατρικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας, οι συντηρήσεις του οποίου είναι κρίσιμης σημασίας, όπως για παράδειγμα είναι μαγνητικοί τομογράφοι. Πρόκειται για το έργο «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα» (RRF 16795) που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»). Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Κάθε ευρώ που έρχεται στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτο ανέφερε, χθες, στο συνέδριο Infocom ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας την εξαγορά της Forthnet από τη United Group. Όχι μόνο οφελούν τη χώρα τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά ενισχύουν και τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε καλύτερες υπηρεσίες και βελτιωμένες τιμές. Ο Τσαμάζ πρόσθεσε όμως, με νόημα ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει τη δεκαετία της κρίσης επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα τετραετία το επενδυτικό του πρόγραμμα είναι της τάξεως των 2 δισ.
  • Έκανε, δε, και μία αναδρομή χρήσιμη που υπενθυμίζει πόσο εχθρική στις επενδύσεις έχει υπάρξει η χώρα. “Ξεκινήσαμε ήδη από το 2012 να περνάμε οπτικές ίνες και να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας. Θυμίζω ότι δεν επέτρεπαν στον ΟΤΕ ούτε να αναπτύξει πιλοτικά VDSL” ανέφερε.
  • Στο ίδίο συνέδριο ο CEO της Wind Νάσος Ζαρκαλής σημειώσε για την εξαγορά της εταιρείας από τη United Group ότι δεν υπήρχε καλύτερη επόμενη μέρα για τον πάροχο, με την επικείμενη συγχώνευση με τη Nova δημιουργεί ένα ισχυρό πόλο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος έκανε λόγο για συνολικές επενδύσεις -αυτές που υλοποιήθηκαν και αυτές που σχεδιάζονται- της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News