Business Talk Τρίτη 23/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Τα «ρέστα» Διαμαντίδη στον Αστέρα, οι σήραγγες Σκαραμαγκά και η εξόφληση της Farallon

Τα «ρέστα» Διαμαντίδη στον Αστέρα, οι σήραγγες Σκαραμαγκά και η εξόφληση της Farallon
  • Ούτε 1 ούτε 5 ούτε 10 αλλά 11 από τα 13 συνολικά αδειοδοτημένα οικόπεδα για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στον Αστέρα Βουλιαγμένης απέκτησε ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Το ακριβές τίμημα για το σύνολό τους παραμένει αδιευκρίνιστο, αλλά φέρεται να είναι της τάξης των 500 εκατ., ποσό που ισούται με το κόστος αγοράς του Αστέρα Βουλιαγμένης από τους επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μοναδικός περιορισμός του νέου ιδιοκτήτη των προνομιακών οικοπέδων στο μέτωπο της χερσονήσου είναι η διατήρηση της ιδιοκτησίας τους για ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών ετών. Τεκμαίρεται έτσι πως ο επιχειρηματίας θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τον έλεγχο στο σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων προνομιακών αυτών βιλών σε βάθος χρόνου, προσβλέποντας σε σημαντικές υπεραξίες. Ήδη, οι οικοδομικές εργασίες στις πρώτες από τις κατοικίες, αυτές που βρίσκονται πλησίον του Ναυσικά, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Επόμενο μεγάλο μέτωπο για την ιδιοκτησία του εμβληματικού συγκροτήματος είναι η ολοκλήρωση της Μαρίνας, όπου φέρονται να κυοφορούνται ήδη σημαντικές συμφωνίες για τη μακροχρόνια παραχώρηση μόνιμων θέσεων ελλιμενισμού mega yachts.
  • Αυξάνονται και πληθύνονται τα νέα projects φαρμακευτικής κάνναβης. Μία από τις τελευταίες αφίξεις της λίστας περιλαμβάνει τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης που σχεδιάζει η Kevenir Medical Greece, η οποία είναι συνδεδεμένη με ομώνυμη γερμανική εταιρεία. Το εργοστάσιο, που θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 70 στρεμμάτων στην Ξάνθη, θα παράγει -να πούμε για όσους παρακολουθούν στενά αυτού του είδους τις επενδύσεις- κάνναβη του είδους Cannabis Sativa L, με περιεκτικότητα άνω του 0,2% σε τετραϋδροκανναβινόλη.
  • Από τα τέλη του 1990 «βρίσκονται στην επικαιρότητα» οι δίδυμες σήραγγες του Σκαραμαγκά, αλλά ως κλασικό δημόσιο έργο, βρέθηκε αντιμέτωπο με ελλιπείς μελέτες, θέματα χρηματοδότησης κ.ο.κ. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω, που θα βελτίωνε κυκλοφοριακά τη Δυτική Αττική. Τώρα, το υπουργείο Υποδομών δίνει έμφαση στις δύο αυτές παρεμβάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ενιαίο έργο και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού εμφράγματος που έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα.
  • Όχι μόνο θα διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και τη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά το έργο θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση και του ευρύτερου οδικού δικτύου της περιοχής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Κι αυτό λόγω της διαρκούς και αυξημένης κίνησης οχημάτων μεταφοράς υλικών όσο και προσωπικού, όπως κι ενόψει της κατασκευής της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης της νήσου Σαλαμίνας μέσω της Λεωφόρου Σχιστού – Σκαραμαγκά.
  • Καπνός χωρίς φωτιά είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν προ ημερών για deal μεταξύ HIG Capital και Ορφεύς Βεϊνόγλου. Η εταιρεία διαμεταφορών τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κρούσεις από σχεδόν όλα τα μεγάλα και μικρότερα funds, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, αλλά καμία από τις επαφές που έχουν γίνει δεν καρποφόρησαν. Και μάλλον ούτε πρόκειται, τουλάχιστον σύντομα, καθότι το μαγαζί εκτός από «γωνία» είναι και οικογενειακό, με αποτέλεσμα κρούσεις για πωλητήριο δύσκολα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. 
  • Οι εξελίξεις δεν σταματούν ποτέ στην Ελλάκτωρ: Η Farallon, που είχε δώσει μετοχοδάνειο στους αδελφούς Καλλιτσάντση, εξοφλήθηκε πλήρως. Θυμίζουμε ότι το δάνειο αυτό είχε μεταβιβαστεί μαζί με τις μετοχές στις εταιρείες του εφοπλιστικού διδύμου Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη και στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί θέμα από την πλευρά της Reggeborgh σε ποιους ανήκει το δικαίωμα ψήφου των μετοχών αυτών. Τώρα το ζήτημα λύθηκε οριστικά και οι εταιρείες Greenhill και Kiloman των δύο εφοπλιστών ασκούν χωρίς αμφισβήτηση όλα τα δικαιώματα ψήφων των μετοχών τους. Η υπόθεση αυτή έληξε, στερώντας όμως και μερικά επιχειρήματα από την ολλανδική διοίκηση της εταιρείας που αμφισβητούσαν την αφοσίωση των εφοπλιστών στο μέλλον της επιχείρησης.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News