Business Talk Τετάρτη 24/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το Minion, τα περίεργα των ιδιοκτητών και η Rewheel

Το Minion, τα περίεργα των ιδιοκτητών και η Rewheel
  • Στη Dimand κατέληξε το κτήριο στις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου στην Αθήνα όπου βρισκόταν το πολυκατάστημα Μινιόν. Η Folli Follie στην οποία ανήκει το ακίνητο ανέθεσε στην Δανός BNB Paribas την πώληση του ακινήτου μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού όπου επικράτησε, προσφέροντας ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Σημειωτέον μόλις δύο κατέβηκαν στο διαγωνισμό και στο σκέλος των δεσμευτικών προσφορών εκτός δηλαδή από την Dimand και η Brown Hotels. 

 

  • Το ακίνητο επιφάνειας 18.240 τ.μ. (σύμφωνα με τα μεγέθη που υπάρχουν στα βιβλία) συνοδεύτηκε στο παρελθόν με μεγάλο αριθμό σχεδίων αξιοποίησης, όπως η ανακατασκευή του, το 2009, με αντικείμενο τη δημιουργία πολυκαταστήματος 15.000 τ.μ. από την Αχιλλεύς Τεχνική που πτώχευσε δέκα χρόνια μετά το 2019. -Οι πιο παλιοί θα θυμούνται ίσως ότι το 2012 στο ακίνητο σχεδιαζόταν η μετεγκατάσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ένα ακόμη εγχείρημα που στέφθηκε με αποτυχία. Τώρα η Dimand, ύστερα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενδεχομένως έως το τέλος της χρονιάς, θα  αναλάβει την οριστική ανακατασκευή του κτιρίου, βάζοντας την υπογραφή της σε ένα ακόμη project αξιοποίησης. Το deal προσφέρει και ισχυρή «ανάσα» ρευστότητας στην Folli Follie που αναμένει την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από τη δικαιοσύνη.

 

  • Στην αγορά ετοιμάζεται να βγάλει το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) στον Ταύρο. Το ακίνητο, που αποτελείται από συνολικά πέντε κτίρια, είχε επιχειρηθεί να πωληθεί και το 2019, αλλά από τότε μέχρι σήμερα είναι σαν να έχουν μεσολαβήσει δύο αιώνες στην αγορά ακινήτων. Με ένα καλό master plan, η έκταση θα μπορούσε να φιλοξενήσει κατοικίες, χώρους γραφείων και εμπορικά καταστήματα, μιας και τα κτίρια, που βρίσκονται στο ακίνητο, κατασκευάστηκαν από το 1940 έως το 1970 και δεν διαθέτουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι το ακίνητο, που έχει επιφάνεια περίπου 6.000 τ.μ., θα βγει προς πώληση το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, αλλά δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να «τρέξουν» πιο γρήγορα.

 

  • Λίγο πριν το 10% ήταν η αύξηση τιμών διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο στην Αθήνα, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 9% στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι ιδιοκτήτες-πωλητές νομίζουν ότι θα γίνουν «Ωνάσης» σε μία ημέρα, ζητώντας τιμές που βρίσκονται κάπου στη στρατόσφαιρα. Κι επειδή συνήθως, οι τιμές που ζητούν αφορούν τα λεγόμενα χρέπια-ορισμένα, δε, είναι κι ετοιμόρροπα και δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή- σπάνια «συναντιούνται» οι πωλητές με τους υποψήφιους αγοραστές. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι έχοντες ρευστότητα μπορούν να περιμένουν.

 

  • Για μία ακόμη φορά η Rewheel κατατάσσει, με έρευνά της, την Ελλάδα ως την χώρα με τις ακριβότερες χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Φόρων συμπεριλαμβανομένων, αλλά και εξαιρουμένων, ένα “πακέτο” 5GB με ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mb/δευτερόλεπτο και χρόνο ομιλίας τουλάχιστον 1.000 λεπτών κοστίζει 35 και περίπου 32 ευρώ ανά μήνα αντίστοιχα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Πάντως, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε προσεγγίσει το 1 ευρώ ανά GB, όταν το κόστος το 2015 ήταν 8 ευρώ ανά GB.

 

  • Να λέμε και τα καλά. Δωρεά 183 χιλ. ευρώ πραγματοποίησε η Cosmote στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την κατασκευή δύο κινητών επικοινωνιακών κόμβων αξίας 148 χιλ. ευρώ και δύο δορυφορικών κεραιών τύπου Flyaway αξίας 35 χιλ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών του δορυφορικού δικτύου επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News