Business Talk Παρασκευή 19/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Χρηματιστηριακά deals και «εξωτικές» επενδύσεις ante portas

Χρηματιστηριακά deals και «εξωτικές» επενδύσεις ante portas
  • Τον, όχι πολύ, παλιό καιρό στη Wall Street επενδυτές έβγαλαν πολλά λεφτά παρακολουθώντας τις κινήσεις των insiders. Τις αγορές και τις πωλήσεις δηλαδή μετοχών που ανακοινώνονται υποχρεωτικά με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο τις οποίες κάνουν ανώτατα στελέχη των εισηγμένων με λεπτομερή γνώση επιχειρηματικών σχεδίων και οικονομικών μεγεθών και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Τα προηγούμενα 48ωρα λοιπόν είδαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλεπάλληλες αγορές μετοχών της Ιντεάλ από το πρόεδρο του διοικητικού της συμβούλιο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και παράλληλα απλοποίηση της μετοχικής διάρθρωσης του νεότευκτου ελληνικού private equity fund, διότι περί αυτού πρόκειται, με την αφαίρεση ενδιάμεσων επενδυτικών οχημάτων και την απόδοση μετοχών κατευθείαν σε φυσικά πρόσωπα ή απλά σχήματα. Κάποιοι διαβάζουν στις κινήσεις αυτές επικείμενες συμφωνίες. Εμείς απλώς επισημαίνουμε τις κινήσεις

 

  • Πηγές, που πιο αξιόπιστες δε γίνεται, ενημέρωσαν αρμοδίως την στήλη πως ο Βασίλης Καρατζάς δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελληνικά Χρηματιστήρια, η οποία ως γνωστόν τελεί υπό μεταβατική διοίκηση Λαζαρίδη. Άλλες πηγές μας διαβεβαιώνουν πως βιογραφικό στην Egon Zender έχει υποβάλει και ο αντιπρόεδρος επιτροπής κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τη διοίκηση θα αναλάβει άνθρωπος που θα επιλεγεί από το short list που θα συγκροτήσει η Egon Zender  αφού λάβει βεβαίως και τις ευλογίες “Εκείνου” που πρέπει να τις δώσει. Ωστόσο όσοι στοιχηματίζουν για το πρόσωπο που θα αναλάβει καλό θα είναι να γνωρίζουν πως υπάρχει σοβαρή προτροπή (από πολλές πλευρές) την ηγεσία της χρηματαγοράς να αναλάβει επιτέλους γυναίκα. Όσων το μυαλό πήγε στην Βασιλική Λαζαράκου καλά θα κάνουν να γνωρίζουν πως είναι πάρα, μα πάρα πολύ χαρούμενη στην θέση που βρίσκεται. Αυτά για την ώρα και θα επανέλθουμε. Λίαν συντόμως

 

  • Η βρετανική η EDF Energy, θυγατρική του γαλλικού κρατικού κολοσσού EDF, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο βασίλειο από πηγές που δεν εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα αέρια ότι θερμοκηπίου. Το διατυπώνουμε έτσι διότι εκτός από αιολικά πάρκα και φυσικό αέριο η εταιρεία παράγει ηλεκτρισμό και από άλλες πηγές. Θέλει πάρα πολύ, μαθαίνουμε, να επεκταθεί στα πλωτά και υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Μεσόγειο και μαντέψτε ποιον συνάντησε στο Λονδίνο την Τετάρτη…

 

  • Λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν πως υπάρχει σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία στην ανάπτυξη δεξαμενών άνθρακα. Carbon sink τα λένε οι αγγλοσάξονες και εννοούν δεξαμενές, φυσικές ή τεχνητές, που μπορούν να αποσπάσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το συγκρατήσουν εσαεί. Ομικοι που ελέγχουν τέτοιες δεξαμενές μπορεί να αμείβονται με δικαιώματά ρύπων, νόμισμα πολύτιμο στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης που έχει ανατείλει. Και ένα πολύ ωραίος τρόπος για να αναπτύξει κανείς μία τέτοια δεξαμενή είναι να φυτέψει ένα ωραιότατο μεγάλο δάσος. Υπάρχουν λοιπόν σας πληροφορούμε μεγάλοι ξένοι επενδυτές που αξιολογούν σοβαρά την Ελλάδα για τέτοια project. Περισσότερα την Δευτέρα.

 

  • Τρία ATR 72-600 φέρεται να προσθέτει στο στόλο της η Aegean, με τη συγκεκριμένη κατηγορία δικινητήριων ελικοφόρων “τούρμπο-προπ” αεροσκαφών να ενδείκνυνται για την εκτέλεση δρομολογίων από και προς μικρά αεροδρόμια. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς, ήδη, από το 2016, η Aegean έχει εντάξει στο στόλο της αυτού του τύπου τα αεροσκάφη και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με lessors για την μίσθωση καινούργιων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει, πρόσφατα, αναφέρει η διοίκησή της, η Aegean έχει επιταχύνει την προμήθεια των συνολικά 46 καινούργιων αεροσκαφών Airbus A320Neo, με τις νέες παραλαβές να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις 12 για το 2022.

 

  • Το τσουνάμι προσφυγών που συνόδευε παλιά τους διαγωνισμούς μεγάλων έργων μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί ιδιαίτερα. Ο λόγος; Είναι τόσα πολλά τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν, ιδίως στην Πληροφορική που θα υπάρχει πίτα για όλους εξηγεί στη στήλη γνώστης της αγοράς. Επομένως, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο προσφυγής και μη ξεχνάμε ότι η διεκδίκηση των μεγάλων projects απαιτεί διευρυμένες συμμαχίες ακόμη και με μέχρι πρότινος άσπονδους εχθρούς. Κάποιες βλέπουμε ήδη στις κατασκευές.

 

  • Πίσω του άφησε τις ζημιές, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, καθώς εμφάνισε κέρδη το γ’ τρίμηνο. Λόγω της επιστροφής στα κέρδη των σωλήνων, η Cenergy εμφάνισε μεγαλύτερη κατά 5 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία το γ’ τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η Cenergy Holdings έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα, λένε οι πληροφορίες, το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί με ένα δυνατό project.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News